Szilveszter

2021.12.31. 07:00

Ez a szilveszter nagyot fog szólni – van olyan tűzijáték, ami már az első nap elfogyott

A 2021-es év lezárása biztosan más lesz, mint tavaly: nincs kijárási tilalom és szabadon tűzijátékozhat mindenki. A népszerű termékek többségére igen nagy a kereslet.

Wágner Zsanett

Bereczky Dávid mutatja az újdonságokat. Standjánál kapható állat- és gyermekbarát tűzijáték is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

– Csomagban tudom adni – mondta az egyik pirotechnikai eladó a vásárlónak, aki erre megvonta vállát, és elvitt a római gyertyából ötöt. – Mindenkinek jut egy-egy csomag – jegyezte meg a férfi. Péter Ferenc panelben él családjával, nem kertes házban, de mint mondta, ennek ellenére is várja a szilveszterrel együtt járó tűzijátékozást. A házuk mellett ugyanis van egy kisebb parkos rész, amely elegendő teret biztosít a látványos fénycsóváknak. 

Nagyon szeretik a gyerekek.

Vannak, akik még ennél is jobban várták a szilvesztert: ők az árusok, akik nagy bevétellel számolnak az idén. Tatabányán négy helyszínen kapható tűzijáték. Az egyik stand a Lidl áruháznál található, náluk inkább középkategóriás tűzijátékokat kapni. Papp Attila szerint tavaly a világjárvány okozta korlátozások miatt szerényre sikeredett az óév búcsúztatása, így nem meglepő, hogy a megmaradt árukészletet is kiárulják az idén. Még így is, hogy a Békés megyéből érkezett árusok kétszer nagyobb mennyiséggel készültek a szokásosnál, előfordult már az első napon, hogy az egyik olcsóbbnak számító, népszerű fajta máris elfogyott. Nem véletlen, hogy Papp Attila azt jósolta, az idei szilveszter biztosan nagy durranás lesz. 

Már megérkeztek a nagyobb áruházak parkolójába a tűzijátékokat rejtő konténerek.Forrás: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Az út másik oldalán is található tűzijátékvásár. Bereczky Dávid konténerében több mint harmincféle tűzijáték közül lehet választani. Van színes, látványos, valamint állat- és kisgyermekbarát verzió. Utóbbi állítólag hetven százalékkal halkabb, mint hagyományos társai. Népszerűek a féltűzgömbök, a trollok, de a Lucky Star és a Budapest Night nagyobb telepes verziója is szépen fogyott eddig. Nem csoda, hogy folyamatosan érkezik az utánpótlás.

Akciók is vannak, „kettőt fizet, hármat vihet” felhívás fogadja a vásárlókat. Akik egymásnak adják a kilincset. A termékek többsége Kínából jön, úgyhogy van olyan áru, aminek érkezése csak január elején várható. Az azonban már késő, mert december 31-én este 8-ig vannak nyitva az árusok. 2022 első napjaiban már nem eladnak, csak a megmaradt tűzijátékokat veszik vissza, ahogyan azt a törvény előírja. Igaz, Dávid nem ma kezdte a szakmát, de mint mondja, visszavételre még nem volt példa nála. 

Petárdázni szigorúan tilos! Átlagosan 20 ezer forintot költünk tűzijátékra. Az árusok mindegyike egyetért: kemény év vége elé nézünk. A tapasztalat azt mondatja velük, az emberek a pandémiás időszak korlátozásai után végre egy nagyot szeretnének mulatni. A rendőrség is készül: részletesen ismertették a tűzijátékok felhasználásának szabályait. Kiemelték: továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Aki ezt a rendelkezést megszegi, az ellen szabálysértési eljárás indul, és akár 150 ezer forint bírságot is kaphat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában