Elismerés

2021.12.07. 11:32

Íme a díjazottak: Bánhidáért Érdemérmet kaptak a tatabányai értékteremtők (képek)

December 4-én, szombaton a Borbála esten adták át a Puskin Művelődési Házban a Bánhidáért Érdemérmeket Moravcsik Ágnesnek és Bukowski Zoltánnak.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Vankó Éva, a művelődési ház vezetője kiemelte: hagyomány, hogy a Tatabányai Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Bánhidai Baráti Kör Egyesület javaslatai alapján köszöntik Szent Borbála Naphoz kapcsolódóan azokat, akiknek a sorsa, tevékenysége összefonódik Bánhidával

Szücsné Posztovics Ilona polgármester hangsúlyozta: nagy jelentőséggel bír, hogy városrészenként a civilek köszöntik a közösségük érdekében kimagasló tevékenységet végzőket. Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő a bánhidaiak hűségét méltatta, hiszen úgy váltak a város élő szövetévé, hogy közben őseikhez, hagyományaikhoz is kapcsolódnak. Mazalin Zoltánné, a nemzetiségi önkormányzat elnöke méltatta a kitüntetetteket.

Díjat vehetett át Moravcsik Ágnes, aki Bánhida szülöttjeként aktív résztvevője a mindenkori közösségi életnek. Dolgozott a KSH megyei igazgatójaként, a Modern Üzleti Főiskola kollégiumának igazgatójaként, s évtizedekig képviselőként szolgálta a várost. Hatalmas munkát vállalt a szlovák hagyományőrzésben. Több uniós pályázat koordinátoraként számtalan projekten dolgozott.

Bukowski Zoltán médiaszemélyiség, aki évtizedekig dolgozott újságíróként, vezetett helyi tévéstúdiót. Évek óta kapcsolatban van a szlovák önkormányzattal, s hatalmas feladatot vállal az értékmegőrzésben: kisfilmeket készített, s elkészült a banhida.hu weboldal is.

Emléktáblát készítenek

A program végén Visegrádi József, a baráti kör elnöke bejelentette: tardosi vörösmárványból emléktáblát avatnak majd id. Gyűszi László tiszteletére a bánhidai platánosban. Beszélt az etei születési kiváló újságíró, tanár, helytörténész, költő, Komárom-Esztergom megye Príma díjasa, Tatabánya díszpolgára életérő, munkásságáról, aki hézagpótló tudományos, egyúttal olvasmányos helytörténeti – honismereti tárgyú könyveket, tanulmányokat, cikkeket írt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában