Lakástűz

2021.12.13. 11:32

Egy kis odafigyeléssel minden megelőzhető: idén már 145 tűzeset volt a megyénkben

Karácsony idején megszaporodnak a tűzesetek országszerte. Most a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány jó tanáccsal látta el a lakosokat.

Kemma.hu

Forrás: Komárom/Facebook

A téli hónapok -és kiemelten a fűtési szezon- hatalmas kockázatokat rejt a lakástüzek kialakulásával összefüggésben. Komárom városának Facebook oldalán a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a lakástüzek megelőzésével kapcsolatos tudnivalókra hívja fel a figyelmet. A videóból kiderült, hogy a tavalyi évben összesen 150 esetben kellett a tűzoltóknak kivonulni lakástűzhöz, idén már most 145 esetnél tartunk és még nem is volt karácsony. 

A legtöbb esetben a lakástüzek olyan kívülálló okok miatt jönnek létre, mint a nyílt láng, valamilyen elektromos hiba, fűtési rendellenesség vagy éppen a dohányzás. Az esetek nagy része megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel és füstérzékelővel. Ezen kívül érdemes igénybe venni az évente egy ingyenes ellenőrzését a kéményeknek. Ezt a lakónak kell kérnie, amit a 1818-as telefonszámon, illetve a katasztrófavédelem oldalán tehetnek meg.

A videóból kiderült, hogy a lakástüzek egyharmada a kéményekben keletkezik. A nem megfelelő fűtőanyag használata miatt sokkal gyorsabban romlik a fűtőberendezés állapota. Ráadásul kialakulhatnak lerakódások a kémény belsejében, amik később kigyulladhatnak, vagy nem megfelelő szellőzés esetén az égéstermék visszajuthat a házba, ami szén-monoxid mérgezést okozhat. Ezért is fontos a megfelelő füst- és szén-monoxid érzékelő kiválasztása, ami akár 3-4 vagy 10 évig is garantálhatja a biztonságunkat. Ha a készülék jelzésére leszünk figyelmesek ablakot nyitunk, majd elhagyjuk otthonunkat és tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot. – tudtuk meg Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagytól, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Elmondta, hogy karácsony idején fontos figyelmet szentelnünk az adventi koszorúink elhelyezésére, az égősorunk állapotára és minőségére. Ebben az időszakban még a főzésre is érdemes nagyobb figyelmet szentelni, hiszen a kilöttyenő olajból, vagy az odaégett ételből is kialakulhat lakástűz. Ilyen esetekben a megfelelő reakció életeket menthet. Kigyulladt olaj esetében például mindig takarjuk le egy fedővel az adott területet és zárjuk el a gázt, vagy a hő forrását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában