Hazatért

2021.12.04. 07:00

Buksi nagy kalandja: Szlovákiába vándorolt át az öreg dadi kutya

Az eb körülbelül 50 kilométert kóborolt. Az idős kutyát végül kitartással, összefogással sikerült befognia egy maroknyi állatbarátnak.

Körtvélyfáy Dina

Az eb körülbelül 50 kilométert kóborolt. Az idős kutyát végül kitartással, összefogással sikerült befognia egy maroknyi állatbarátnak.

Forrás: Beküldött

Dadról egészen Észak-Komáromig vándorolt egy elszökött német juhász. Az idős állatot végül kitartással, összefogással sikerült befognia egy maroknyi állatbarátnak. Turi Kata és Perecz Barbara oroszlánrészt vállalt abban, hogy Buksi biztonságba kerülhessen. Az állatot végül Katának sikerült befogni, Barbara pedig heteken át koordinálta a mentést, és segítette Katát abban, merre keresse a riadt ebet. A kutya körülbelül 50 kilométert kóborolt, hosszú időt töltött Ácson, majd Koppánymonostor felé vette az irányt.

– Három héttel ezelőtt, Dadról szökött meg. Az eb folyamatosan ügetett, hívásra nem reagált. Úgy éreztem, muszáj valakinek felvállalnia a kutya befogását, ezért információkat gyűjtöttem az ácsiaktól, később a komáromiaktól a Facebookon, hogy hol látják éppen a kutyát – idézte fel Barbara.

Buksi egyik megmentőjével, Katával, aki órákon át futott utána, míg sikerült megfognia (Fotó: beküldött)

Idős létére Buksi nagyon gyorsan haladt, annak ellenére is, hogy nem evett, nem ivott hetek óta. Barbara is több emberrel próbálta befogni Ácson, de a rémült eb meglógott előlük. Komáromban a Rex Komárom Állatvédő Egyesület is segített neki, ők értesítették Katát, aki ekkor szállt be a keresésbe.

Biciklire pattanva, jutalomfalattal és pórázzal felszerelkezve járta Koppánymonostort. Befogása reggelén hívta fel Katát egy számára addig ismeretlen férfi, hogy a hídon áll a piros lámpánál, a kutya pedig megy át Szlovákiába.

Kapcsolatokat épített az elkóborolt eb

Barbara és Kata arról is beszélt, milyen jó érzés volt, hogy sok embert összehozott a kutya megmentése. Azt mondták, korábban nem ismerték egymást, de Buksi keresése alatt már úgy érezték, ezer éve barátok. Forródróton tartották a kapcsolatot, sok ismeretlen üzent nekik, hogy éppen merre látják a kutyát.

Kata és Barbara is felhívta a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, és arra, a gazdák figyeljenek kedvenceikre, hogy nem szökhessenek el. Arra is felhívták a figyelmet, ha valaki kóborló állatot lát, ne fordítsák el a fejüket, hanem szívvel forduljanak feléjük és segítsenek rajtuk.

– Reggel hat órakor dobtam be magam az autóba, és mentem át Szlovákiába – mesélte Kata. – Egész nap mentem a kutyus után, délutánra jöttek azok a hírek, hogy átment a Vág hídon.

Kilométereket futott a kutya után, végül egy elhagyatott, hétvégi házas területen, Ka­bátfaluban tudta megfogni. Buksi bement egy olyan telekre, ahol volt egy kis drótkerítés. Kata ott tudta beszorítani a sarokba, rávetődött, sikerült elkapnia.

Szürkületkor sikerült elkapni

Persze voltak nehéz pillanatok is a mentés során, például amikor olyan információk érkeztek, hogy Buksi a Monostori hídon elindult Szlovákiába. Akkor a kutya még Komáromban éjszakázott, de másnap az Erzsébet hídon valóban átkelt. Ekkor mindketten elkeseredtek, tehetetlennek érezték magukat. Azonban ekkor sem adták fel, Kata végül szürkületkor kapta el a szökevényt.

Buksi aznap éjjel már a Rex menhely vendégszeretetét élvezte, reggelre pedig az étvágya is megjött, az orvosi vizsgálatot szépen tűrte. Barbara és Kata kiemeltek többeket, akik segítették a kutya befogását: Szűcs Attilát, Kántor Brigittát, Farkas Attilát, Hajcsák Dorinát, Bérci Zsanett Diánát, Paksiné Szabó Tündét, Bányóczki Bernadettet és Bényi Mátét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában