Döntések

2021.12.16. 21:42

Átmeneti költségvetés lesz Tatabányán

Egy perces néma emlékezéssel kezdődött a tatabányai közgyűlés. Ezt követően azonban nem mindig a békés hangnem volt jellemző az átmeneti költségvetésről is döntő testületi ülésen.

Bukovics Krisztián

A közgyűlés estébe nyúlóan tanácskozott, több témát pedig zárt ülés keretében tárgyaltak meg

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A közgyűlésnek több mint fél órájába telt, hogy dűlőre jusson, mely napirendi pontokat és milyen formában tárgyalják. Ezt követően a képviselők egyhangúan döntöttek arról, hogy a nemrég elhunyt László Györgyöt Tatabánya városért végzett tevékenységét elismerve a város saját halottjának tekinti. László György 1998 és 2006 között Tatabányán Kertvárosban a 15. egyéni választókörzetében volt önkormányzati képviselő, 4 éven keresztül volt elnöke a Szociális Bizottságnak, majd 4 évig a Népjóléti Bizottságnak. 

A közgyűlés az ülés megnyitását megelőzően egy perces néma csenddel emlékezett meg a város közéletében jelentős szerepet játszó, az elmúlt időszakban elhunyt tatabányaiakról: László György mellett Pusztai Endre iskolaigazgatóról, Dr. Püspöki Gábor háziorvosról és Forisek István bányamérnökről. 

Az ülés kezdete előtt Nagy Béla (független) képviselő arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy megalakult a Generációk Tatabányáért képviselői közösség, amelynek Nagy Bélán kívül a korábban az Összefogás színeiben a közgyűlésbe jutó, volt szocialista Fekete Miklós és volt Demokratikus Koalíció-tag Hoffer Dávid a tagja. 

A közgyűlés ezt követően a korábbi, a kérdést érintő parázs vitákat ezúttal mellőzve fogadta el a város költségvetésében szükséges változásokat. A 2022. évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotása már korántsem zajlott ilyen békésen. Az átmeneti költségvetésre azért van szükség, hogy a város a 2022-es végleges költségvetés megalkotásáig is működésképes legyen. A Fidesz-KDNP frakció javaslata szerint az átmeneti időszakban a Pénzügyi Bizottság erősebb jogköröket kap, amit Szücsné Posztovics Ilona polgármester abszurdnak és példátlannak nevezett. Az átmeneti időszakban egyébként a város az előző évi költségvetés tizenketted részével megegyező összeggel gazdálkodhat. 

A vita során Tatabánya polgármestere ismét kitért arra, hogy a kormányzati intézkedések miatt kevesebb összegből gazdálkodhat a város. Erre reagálva a Fidesz-KDNP képviselői többek között arra emlékeztették Szücsné Posztovics Ilonát, hogy például a kisvállalkozások iparűzési adójának felére csökkentése bár valóban érinti a város költségvetését, de nem elvesz a tatabányaiaktól, hanem segít az érintetteknek. Ugyanígy rámutattak arra, hogy a város korábban a vasútállomás akadálymentesítését vállalta, amire a kormány összesen 600 millió forintnyi támogatást adott. 

Az energiaárak emelkedésével kapcsolatban Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) frakcióvezető arra emlékeztetett, hogy míg sok magyarországi település komoly gondba került a gázárak radikális emelkedésével, Tatabányán a távfűtés biztosításának veszélye egy pillanatig sem állt fenn, hiszen az önkormányzat előre gondolkodva még az előző ciklusban átállt a biomassza felhasználására a távhő előállításához.  A közgyűlés több döntést zárt ülésen hozott meg. Ezekről és az estébe nyúló történésekről később számolunk be. 

Nincs kivétel: a fizetős parkolási rend mindenkire vonatkozik A város önkormányzatához több szervezet részéről – Komárom-Esztergom Megyei Rendőrkapitányság, T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt. Temetőüzemeltetési Csoportja, tatabányai székhelyű ügyvédi irodák – érkezett kérelem kedvezményes parkolási díj, illetve díjmentes parkolás biztosítására. A közgyűlés többsége végül úgy döntött, hogy a díjmentes parkolást nem biztosítja az igénylők számára, mivel az jelentős számú parkolóhelyet vehetne el a lakosság elől. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában