Pezsgő kultúra

2021.12.29. 11:30

A közönséggel együtt alakítaná az esztergomi színházi kultúrát a társulat

Bár a pandémia miatt nehezen indult az idei év, mégis elégedett lehet a Babits Mihály Színház társulata, hiszen májustól beindult náluk is az élet.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A színházi társulat még a tavalyi esztendő végén, illetve az idei év elején újította fel a Presszó-szonáta, valamint a Szép magyar komédia című darabokat. Utóbbi nem a klasszikus reneszánsz Balassa Bálint-mű színpadra adaptált változata, hanem egy modernebb, szabadabb, megosztóbb produkció, mely látványban és zenei világában is formabontó. A költő személye karakteresebb, kidolgozottabb, gyakorlatilag azt érezhetjük, mintha egy reneszánsz korabeli rocksztárt látnánk a színpadon. 

Sikeres volt a nyárA Babits Mihály Színház nagyszabású projekttel készült a nyári időszakra, mely a Babits nyár –BABEACH nevet kapta. A plakáton hangulatosan, kreatív módon flamingós ingben, napszemüveggel ábrázolták a költőt, amivel elnyerték a közönség rokonszenvét is. 

– Sikeresnek értékelem a nyarat. A Mindszenty József Katolikus Általános Iskola udvarán volt a Szép magyar komédia és a Presszó-szonáta premierje is, de sikerült elhoznunk Esztergomba Weöres Sándor: Psyché és Nárcisz című darabját, ami a kaposvári Kaleidoszkóp Versfesztiválon díjat is nyert – mondta. 

Ezen kívül az erdélyi Szovátán ismét színházi tábort és fesztivált szerveztek, sőt a szegedi Tisza Teátrumon is fellépett a társulat, Kaj Ádám pedig rendezőként szerepet vállalt a Déryné Programban is. 

Új helyszínre költözhettek A Babits Mihály Színház ősszel az esztergomi művelődési házba költözött, amit minden szempontból előrelépésként éltek meg. Ugyanakkor Kaj Ádám és társai nem felejtik el és egyben hálásak a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumnak, hiszen korábban az intézmény jelentette az otthont számukra. 

Már az új helyszínen mutatták be Babits Mihály: A gólyakalifa című monodrámáját, melyben Bánföldi Szilárd Tábory Elemért alakítja. Kaj Ádám szerint ez nehéz műfaj minden színész számára, gyakorlatilag felér egy maratoni futással, mivel a főszereplő egyedül van a színpadon és nem számíthat a partnerek segítségére. Ennek ellenére elérték a kívánt célt, és azt tapasztalták, hogy a közönség fogékonyabb a komolyabb, minőségibb művekre. 

Tavaly szeptemberben debütált a Hamlet című dráma esztergomi változata, mely azóta is sikeres és népszerű. Ez annak köszönhető, hogy a színészek nem görcsölnek rá a darabra, hanem próbálják olvasni és értelmezni a sorokat, illetve megkeresni Shakespeare igazságát. 

– Nem egy poros, muzeális jellegű előadást szerettünk volna létrehozni, hanem olyat, ami élő, eleven. Mindenképpen Arany János fordítására kívántunk építeni, mivel elég sokat hozzátesz a remekműhöz – mondta Kaj Ádám, majd hozzátette: örömteli, hogy 185 év elteltével újra lehet Hamlet-előadást látni a városban. A társulatvezető leszögezte, mindig olyan produkciókon dolgoznak, melyek helyben és az esztergomiak számára készülnek, ugyanis céljuk, hogy közösen alakítsák a színházi kultúrát. 

Színház-pedagógiai programot visznekA társulat közfeladatként tekint a színházra, ezért nemcsak szívügyüknek, hanem kötelességüknek érzik, hogy régiós szinten minél többen kulturális élményben részesülhessenek. Ennek egyik eleme az a program, melynek keretében általános és középiskolai osztályok vehetnek részt színházlátogatáson és tekinthetnek meg egy-egy darabot. A jövő kapcsán megtudtuk, hogy nyáron visszatér a BABEACH, a Petőfi emlékévhez kapcsolódva Maronka Csilla és Rákosi Sámuel színművészek főszereplésével műsorra tűzik a János vitéz című darabot. Kaj Ádám a Déryné Programban rendez majd egy Don Qujiote parafrázist, amelyet szeretne elhozni majd Esztergomba. 

Színpad helyett olykor a kirakatban is játszottakA pandémia alkalmazkodásra készteti az embereket, így született meg az Erdélyben található Székelyudvarhelyen a kirakatszínház fogalma, melyet itthon az esztergomi társulat honosított meg. A Babits Mihály Színház májusban a Széchenyi térre csábította a kultúrára éhes közönséget, az Ella Divatszalonban összesen négy kirakatszínházi alkalmat tartottak. A tagok gyakorlatilag az üzlet üvegfala mögül olvastak fel verseket, dalokat, az érdeklődők hangszórókon keresztül hallhatták a produkciókat.

– Összesen tizenhat színművészünk működött közre és az is büszkeséggel tölt el, hogy Budapesten csak júniusban rendeztek ilyen előadásokat, tehát sikerült megelőznünk az összes magyarországi települést. Örömteli, hogy Esztergomban is történnek országos szinten is egyedülálló kezdeményezések, éppen ezért is fontos, hogy a városban pezsgő színházi kultúra legyen – mondta Kaj Ádám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában