támogatás

2021.11.15. 18:10

Valóra válik a gesztesiek és a turisták álma: újjászületik a Várgesztesi vár

A várgesztesi vár már 2014 óta zárva tart az állapota miatt, ám most újra reménnyel nézünk a jövőbe, hiszen támogatást nyert a település a felújításra.

Kemma.hu

Forrás: Beküldött

A várgesztesi vár újra életre kelhet, hiszen 2021. november 11-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviselői 800 millió forint támogatással lepték meg a kis település polgármesterét, Rising Károlynét – tudtuk meg Czunyiné dr. Bertan Judit Facebookon közzétett videójából.

Amikor a várgesztesi gótikus építmény bezárta kapuit beszámoltunk a vár történetéről és az akkor 27 éve várkapitányként dolgozó Bozzay Attilát kérdeztük élményeiről. Majd arról is, amikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. legutóbbi kastélyprogramjába került a gesztesi vár, ami egy fontos lépése volt annak, ami most következik.

Ugyanis a polgármester és Czunyiné dr. Bertalan Judit közös munkája végre célba ért, hiszen nettó 800 millió forint támogatást kaptak a vár rendbehozatalára. November 11-én a munkaterületet átadták a kivitelezőnek, a jövőben állagmegóvás és alapmunkálatok fognak a helyszínen elvégezni. Pontosabban ez a tető és a lényeges elemek helyreállítását jelenti, ami a későbbiekben alkalmassá teszi a várat arra, hogy további turisztikai fejlesztéseket hajtsanak véghez.

A várgesztesi vár már 2014 óta, egy falomlás következtében nem fogadhat látogatókat, hiszen életveszélyes volt. Habár az elhárító munkákat már elvégezték, a kastély továbbra sem látogatható. Nem csak a gesztesiek, de a turisták is nagy izgalommal várják, hogy ismét megláthassák a 700 éves épület lovagtermét, ahol régebben rendszeresen tartottak esküvőket és egyéb ünnepségeket a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában