kormányzati támogatás

2021.11.21. 11:30

Szétválik a sport és a kultúra az Agorában

A megyeszékhely közgyűlésének többsége több, a város cégeit érintő változást ítélt szükségesnek legutóbbi ülésén. Ezek a két legnagyobb önkormányzati tulajdonú vállalatot, az Agora Nonprofit Kft-t és a T-Szolt érintik. 

Bukovics Krisztián

Tatabányán, A Vértes Agorájában elmarad a koreográfusverseny, a vetítéseket korlátozott számban megtartják, és egyeztetés alatt is vannak még programok.

Forrás: Google Street View

Ahogy korábban megírtuk, a T-Szol Zrt-vel kapcsolatos önálló képviselői indítványt Szücsné Posztovics Ilona polgármester nem szerette volna napirendre venni a november 18-i közgyűlésen, azonban a képviselők többsége más véleményen volt. A volt alpolgármester, ám a városvezetővel leváltása után többször konfrontálódó, a szocialistáktól is száműzött Fekete Miklós most arra tett javaslatot, hogy a korábban elfogadott megállapodás helyett a vállalatot ne a cégvezető-vezérigazgató kettőse irányítsa, hanem két vezérigazgató álljon a cég élén. A többség rábólintott erre, így a T-Szol esetében ezzel a korábbi gyakorlathoz tértek vissza: az egyik vezérigazgató a műszaki területért, a másik pedig a gazdasági területért felelős, a munkáltatói jogokat pedig közösen gyakorolják. A cégvezetőből vezérigazgatóvá választott Sánta Béla a korábban meghatározott cégvezetői bérezéssel tölti majd be a pozíciót.

A másik nagy önkormányzati cég, az Agora Nonprofit Kft. esetében több változásról is döntöttek a képviselők a még nyáron megalakított, a cég hatékonyabb működésére javaslatokat kidolgozó munkacsoport javaslatai alapján. A legjelentősebb változás, hogy mostantól markánsan különválasztják az Agora sport- és kulturális téren végzett tevékenységeit.

Ennek megfelelően a közeljövőben egy kulturális-közművelődési-közösségi és turisztikai feladatokat ellátó szervezet jön létre. A szervezet által működtetett intézmények a Vértes Agorája, a József Attila Művelődési Ház, a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon, a Puskin Művelődési Ház, a Széchenyi István Művelődési Ház, a Kodály téri Közösségi Ház, a Gerecse Kapuja Látogatóközpont, valamint a Tulipános Ház.

A Földi Imre Sportcsarnok, a Grosics Gyula Stadion, a szabadtéri pályák és egyéb fedett sportlétesítmények üzemeltetésével ezzel párhuzamosan a Sámuel Botond ügyvezető elnök által vezetett Tatabányai Sport Clubot (TSC) bízta meg az önkormányzat. A megbízás 15 évre szól, az eddigivel megegyező, 165 millió forintos éves önkormányzati támogatással.

A cégcsoport feladatainak szétválasztása 2022. júliusától lép hatályba. Innentől kezdve az Agora Nonprofit Kft-nél csak a kulturális feladatok maradnak, míg a sportlétesítményekkel kapcsolatos tevékenységeket a Tatabányai Sport Club végzi majd. A szétvállalás indoklásként a munkacsoport elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a TSC idén bekerült a kormány által kiemelten támogatni kívánt hat vidéki sportszervezet közé. Várhatóan ennek keretén belül jelentős állami támogatás érkezhet Tatabányára többek között a sportlétesítmények infrastrukturális fejlesztésére, amelyek így valamennyi, eddig az Agora kezelésében lévő önkormányzati létesítményt érintik majd.

Részt vesz a város a sportcsarnok üzemeltetésében

A közgyűlés mindemellett módosította egy korábbi, a közeljövőben elkészülő, új, multifunkciós sportcsarnokkal kapcsolatos álláspontját is. Korábban arról döntöttek, hogy két évig állami kezelésben működjön a csarnok, majd azt követően, az üzemeltetési tapasztalatok birtokában döntsön a közgyűlés a folytatásról. Ezzel Tatabánya ugyan mentesült volna minden, a létesítménnyel kapcsolatos kötelezettség alól, ugyanakkor gyakorlatilag a város szándékaitól függetlenül működött volna az intézmény. A közgyűlés ezért most úgy módosította korábbi álláspontját, hogy részt kíván venni majd a létesítmény üzemeltetésében, ennek pontos részleteiről azonban csak később dönt a testület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában