muzsikálás

2021.11.14. 10:33

Óvodásképzés indult a komáromi Ördöngös Népzenetanodában (videó)

Debütált a Tücsökmuzsika program az Ördöngös Népzenetanodában. Eddig az iskolásokkal és a felnőttekkel foglalkoztak, most az óvodás gyerekeket is várják.

K. D.

Elindult a Tücsökmuzsika program az Ördöngös Népzenetanodában. Eddig az iskolásokkal és a felnőttekkel foglalkoztak, most az óvodás gyerekeket is várják.

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Horsa István népzenész álmodta meg az Ördöngös Népzenetanoda módszerét. A Halmos Béla vándor-díjas prímás szerint fontos, hogy a gyerekek sokat hallgassák a népzenét és a kísérőhangszereken gyakoroljanak. A Tücsökmuzsika program az óvodás korosztálynak szól. És aki nagyon ügyes, abból később prímás is lehet.

Horsa István eddig azért vállalt hat év fölötti gyermekeket, mert a muzsikálás komoly fizikai munka, és úgy látta, iskolás kortól alkalmasak arra a kicsik, hogy elbírják a nehéz hangszereket. Ezzel egy időben azonban sok óvodai foglalkozást is tartott hazánkban és a Felvidéken is. Az évek során összegződtek benne a tapasztalatok, végül úgy látta, eljött az ideje, hogy a fiatalabbakat is bevonja a tanulásba.

Horsa István és bandája vonós hangszereken játszanak (Fotó: K. D. / 24 Óra)

A népzenetanodában alapvetően vonós hangszereken lehet játszani: csellón, bőgőn, kontrán és hegedűn. Az előkészítő évben a gyerekek az ütőgardonnal ismerkednek meg. Horsa István dudán is játszik, de ezt csak akkor tanítja, ha valaki külön kéri. A zenés foglalkozásokat egyébként Gyurgyík Anna vezeti aki szerint az is fontos, hogy a résztvevő gyerekek velük átélhetik a közös zenélés élményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában