veteránok

2021.11.20. 15:30

Nem hiszel majd a szemednek, micsoda álomautók készülnek Tatabányán

Nagy Zsolt tatabányai cége egy szűk igényes luxusréteget szolgál ki a járműiparban. Egy garázsból indultak, de ma már egy vadászgép is áll az üzem udvarán.

Kemma.hu

Nagy Zsolt tatabányai cége egy szűk igényes luxusréteget szolgál ki a járműiparban. Egy garázsból indultak, de ma már még egy vadászgép is áll az üzem udvarán.

Forrás: Forbes Life

Gondoltad volna, hogy Tatabányán van egy cég, akiknek ügyfelei uralkodók és eurómilliárdosok? Nem? Pedig az old timer autók restaurálására, főként a veterán Mercedesek felújítására specializálódott csapat szakértelmének világszerte a csodájára járnak.

A különleges és a szakmában nagy elismertségnek örvendő cég tatabányán működik (Fotó: Forbes Life)

A vállalkozás, amely egy kis falu falu félreeső utcájának utolsó garázsában indult, régóta működik Tatabányán Motor-Classic Zrt. néven. Alapítója és egyedüli tulajdonosa, Nagy Zsolt most a Forbes Life magazinnak mesélt az indulásról, motoros karrierjéről és arról, miként vélekedik róluk a szakma.

A veterán Mercedesek felújítása egy rendkívül szűk, igényes luxusszelete a gépjárműiparnak. Ilyen autókat nem látni az utakon, a cég megrendelői szinte egytől-egyig külföldiek.

Igazi remekművek kerülnek ki az itt dolgozó szakemberek kezei közül (Fotó: motor-classic.com)

– Huszonheten dolgoztunk éjjel-nappal azon a 600-as Mercedesen, hogy elkészüljünk vele a frankfurti autószalonra. Ez az egyik legbonyolultabb autó, kész katasztrófa, ha ki akarsz tolni valakivel, adj neki megbízást egy 600-as Merci restaurálására. De elkészültünk, óriási csapatmunka volt, nagyon meghatározó élmény – így meséli, nosztalgiával Nagy Zsolt alapító egyik legkedvesebb emlékét a közel három évtizedes cég életéből.

Minden apró részletre nagy figyelem hárul (Fotó: motor-classic.com)

A vállalkozás oldtimer autók restaurálása szakosodott, azon belül is Mercedesekre, szinte kizárólag a német prémiummárka veteránjaival foglalkozik. Ez nagyon komoly szakértelmet igényel, nincs két egyforma autó, nincs két egyforma munka sem. Szinte csak nyugati, főleg német megrendelőkkel állnak kapcsolatban, a cég honlapja is angol és német nyelven elérhető, magyarul csak pár információt tartalmaz.

Minden évjáratnak és modellnek új életet adnak (Fotó: motor-classic.com)

– Itthon van ugyan a veterán autók iránti, de csak nagyon szűk körűen. Van ugyan olyan hazai VIP-ügyfél, akinek nem mondunk nemet, de csak elvétve. A legtöbb ügyfelünkkel titoktartási szerződést kötünk. Mondjuk azt elmondhatom, hogy egy közel-keleti uralkodó gyermekei is velünk restauráltatták az autóikat – árulja el Nagy Zsolt a portréban.

Magától nem beszél róla, de nyilvánosan elérhető információ, hogy a gyár németországi múzeuma, a Mercedes-Benz Classic Stuttgart is a megrendelőik között van. Ez komoly szakmai hírnévről árulkodik.

Nagy Zsolt tatabányai cége egy falusi garázsból nőtte ki üzemmé magát (Fotó: Forbes Life)

Ha a luxusminőségű veteránautók kevésnek bizonyulnának, a tatabányai üzem udvarán egy MIG-21-es vadászgépet is leparkoltak. Erre Nagy Zsolt csupán azt a magyarázatot adja, hogy régen pilóta akart lenni, de aztán kiderült, hogy színtévesztő.

– Mindenesetre mindig akartam egy vadászgépet. Szóval 17 millió forintért megvettem ezt a kiszuperált gépet. Az elektronikája amúgy működik, néha rákötjük áramforrásra, beülünk a fiammal és pilótásdit játszunk. Nagyon izgalmas, ahogy minden kattog és villog – magyarázza mosolyogva a különleges tatabányai cég nem kevésbé különleges tulajdonosa.

Címkék#Mercedes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában