szívbemarkoló

2021.11.27. 20:00

Nem futotta a beteg édesanya gyógyszereire, egy emberként fogott össze Ácsteszér

A faluban élő, háromgyermekes családnak szervezett gyűjtést az Ácsteszérért Alapítvány. A helyi közösség és a falu határain is túlnyúló összefogásról Reif Jánosnét, az alapítvány elnökét kérdeztük.

Raffael Veronika

Forrás: Ácsteszérért Alapítvány

Polgári kezdeményezésre és a község önkormányzatának felkérésre szervezett gyűjtést a falu központi civil szervezete. Az Ácsteszérért Alapítvány foglalkozási köre széles: szociális, közösségi, kulturális és környezetvédelmi ügyekben is aktívan fellépnek. Reif Jánosné nyugalmazott óvodavezető portálunknak elmondta: egy nyitott szemmel járó lakó hívta fel az ügyre az alapítvány figyelmét.

– Egy falubeli lakos kezdeményezésére indítottuk el a gyűjtést. Egy egészen apró, mégis mélységesen emberi történetből indult a kezdeményezésünk. Indítványozónk éppen a gyógyszertárban állt sorban, ahol arra lett figyelmes, hogy egy asszony nem tudta kiváltani az összes gyógyszerét, mert nem jutott mindre pénz. Az önkormányzat és számos magánember segítségét kérte, így jutott el az ügy hozzánk. Egy percig sem volt kérdés, hogy felkaroljuk-e az ügyet – emlékezett vissza az elnök.

– A Galcsik családban három, speciális nevelést igénylő kisgyermek cseperedik. A két nagyobbik egy ikerpár, akik első osztályba járnak, a kisebbik pedig még óvodás. Az édesanya súlyos betegségben szenved, így a megnövekedett gyógyszerköltség miatt veszélybe került a megélhetésük, mivel az édesapa az egyedüli családfenntartó. Egy fizetésből kell fenntartaniuk a gyerekeket, amely igen nehéz anyagi körülményeket idéz elő – részletezte Reif Jánosné.

A család történetét egyre többen ismerték meg, az alapítványhoz sorra érkeztek a telefonhívások. Kis idő elteltével ugyanis már Ácsteszér határain túlról is felfigyeltek az ügyre.

– A nemrégiben útjára indított kezdeményezés azonnali összefogást eredményezett: a szükséges gyógyszerek árát rövid idő alatt összegyűjtöttük, egy jótevő pedig fát ajánlott fel, mely segítségével a család téli fűtésének költségeit tudjuk csökkenteni. Az összefogás mértékét fokozza, hogy egyes, a faluból már elszármazott lakók is felajánlották segítségüket – mesélte portáluknak.

A civil csoport elnöke elmondta: a faluban kifejezetten erre a célra helyeznek majd el egy perselyt is. Mindemellett nem csak a község jelenlegi és egykori lakói nyújthatnak támogatást a család részére, lakóhelytől függetlenül bárki segíthet.

– Boldogsággal tölt el, mennyi embert mozgósított az ügy, a gyűjtésnek azonban nincsen vége. A segítők adományát az alapítvány bankszámláján fogadjuk. A beérkező forintokat pedig folyamatosan a családhoz juttatjuk. Minden forint számít, hiszen sajnos megélhetési kérdésről beszélünk – tájékoztatott Reif Jánosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában