beruházás

2021.11.17. 08:20

Múltjához méltó arculata lett a szomori iskolának: 39,16 millióból újult meg az intézmény

Pénteken avatták fel a szomori Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola épületét, melyet a Magyar Falu Programban elnyert mintegy 30 millió forintnyi támogatásból és a Tatabányai Tankerületi Központ mintegy 9,16 millió forintnyi forrásából homlokzati hőszigeteléssel láttak el.

Walczer Patrik

Dr. Völner Pál és Nagy György megkoszorúzta Kézdi-Vásárhelyi Imre emléktábláját

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az átadóünnepségen Orosz Attila intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, majd az iskolahimnusz eléneklését követően Nagy György polgármester mondott beszédet. Elhangzott, hogy 1989-ben lett önálló iskolája a településnek és felidézte, hogy mind az önkormányzati fenntartás időszakában, mind a fenntartóváltás után is több felújítás is megvalósult az épületben.

Ismertette, hogy 2015-ben, a Domestos Iskolamosdó Felújítási Program keretében a szomori iskola vizesblokkjait is felújították. A későbbi években is rendre megvalósult egy-egy kisebb fejlesztés, például többek között új nyílászárókat építettek be, az osztálytermek és az igazgatói iroda is új burkolatot kapott, a tetőszerkezet is megújult, a tetőtérben pedig raktárt alakítottak ki. Végül elmondta: az önkormányzat a fenntartóváltás után sem engedte el az iskola kezét, amit igazol az is, hogy az elmúlt évben 6 millió forintot, idén pedig több mint 9 millió forintot fordítanak az intézményre.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a homlokzati felújítás eredményeként végre kastélyszerűen néz ki a kastély – utalva arra, hogy az iskola a Kézdi-Vásárhelyi család egykori impozáns kúriájában működik. Véleménye szerint ez a beruházás, illetve az óvodafelújítás is bizonyítja, hogy a szomori önkormányzat számára első helyen állnak a gyermekek és a családok, továbbá az idősekre is kellő figyelmet fordítanak. A vidéki élet kapcsán megjegyezte: a kormányzat célja, hogy ugyanazokat a szolgáltatásokat lehessen igénybe venni a kistelepüléseken, melyek a városokban is elérhetők.

Vereckei Judit, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatója ismertette, folyamatosan törekednek arra, hogy minden iskolában megteremtsék a 21. századi oktatási-nevelési feltételeket, és a szomori projekt tökéletesen illik az elképzeléseikhez.

Végül Orosz Attila beszélt arról, hogy a belső terek színessége tükrözi a mindennapi életünk sokszínűségét, a külső arculatnál pedig törekedtek arra, hogy a kastélyépület megőrizze hivalkodásmentes báját, historikus hangulatát, ezért úgy újították fel, hogy a mai kor letisztult eleganciája is megjelenjen.

Megkoszorúzták az emléktáblát

Orosz Attila az átadóünnepségen az iskola értékrendjéről, avagy a „kézdis eposz” fontosságáról is beszélt. Véleménye szerint, ha a hely szelleme a tanulási környezetben következetesen is tetten érhető, akkor óriási segítséget ad a tanulóknak abban, hogy még jobban kötődjenek iskolájukhoz, településükhöz. Ethosz nélkül szinte elképzelhetetlen lenne az iskolában a haza- és lakóhelyszeretetre, illetve a nemzeti és helyi kulturális örökség tiszteletére való nevelés.

A ceremónián egyébként többször is elhangzott a település életében fontos szerepet betöltő Kézdi-Vásárhelyi Imrének a neve. A hagyományokhoz híven az ünnepség végén megkoszorúzták az egykori orvos, régész, humanista emléktábláját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában