múzeumpedagógia

2021.11.13. 19:10

Már a TikTokon is hódít Petőfi

Töltődj és lazulj múzeummal! címmel kétnapos szakmai konferenciát tartottak Esztergomban, ami egyben a 16. Múzeumok Őszi Fesztiváljának záróeseménye volt.

Walczer Patrik

Töltődj és lazulj múzeummal! címmel kétnapos szakmai konferenciát tartottak Esztergomban, ami egyben a 16. Múzeumok Őszi Fesztiváljának záróeseménye volt.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja (MOKK) a Duna Múzeummal közösen rendezte meg a 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát. A hétfői megnyitón köszöntőt mondott Hernádi Ádám polgármester, Horváth István, a Duna Múzeum intézményvezetője és dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója is.

Ezután következett a MOKK által két évvel ezelőtt alapított Közösségi Múzeum elismerő címek átadása, mellyel a közösségi részvételi alapon működő, a lakossággal, illetve civil szervezetekkel is aktív kapcsolatot ápoló intézményeket tüntetnek ki. Idén a Budakeszin működő Punktum Galéria és Műhely Alapítvány, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény valamint a csongrádi Tari László Múzeum kapta meg ezt a címet.

Ribár Kitti példákkal illusztrálta az AlterEgom Egyesület és a Vármúzeum sikeres együttműködését (Fotó: W. P. / 24 Óra)

A díjátadó után dr. Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója például a múzeum kulturális és rekreációs turizmusban betöltött szerepéről beszélt, majd további előadásokat is tartottak. A konferencia második napján elsőként Ribár Kitti, az MNM Esztergomi Vármúzeumának kulturális menedzsere járult a pulpitusra, aki bemutatta, hogy több szempontból is érdemes bevonni a civil szervezeteket a múzeumi életbe.

Az együttműködés jegyében a civilek részéről az intézmények egyes helyiségei akár közösségi térként is funkcionálhatnak, de az egyesületek segítségével jobb lehet az adott múzeum társadalmi megítélése is. Példaként említette az AlterEgom Egyesület – melynek alapító tagja – és a Vármúzeum együttműködését, ami a Múzeumok éjszakáján rendezett zseblámpás túrában is megnyilvánult.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Múzeumpedagógiai és Felnőttképzési Főosztályának P200. Egy évforduló tervezése című előadásából megtudtuk, hogy a Petőfi kultusz kezd kicsit elszakadni a költő személyiségétől és életművétől. A Petőfi Irodalmi Múzeum előadója bemutatott több projektet is – köztük a TikTok közösségi oldalra feltöltött Petőfi-animációkat –, melyek révén újraértelmezhetjük Petőfi életútját. A nap további részében jó gyakorlatokat ismerhettek meg a résztvevők.

 

@pim_muzeum##petőfisándor ##kicsitmásképp kot kot kot... Petőfi Sándor rappel animáció: Felvidéki Miklós♬ eredeti hang – Petőfi Irodalmi Múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában