közgyűlés

2021.11.18. 20:07

Itt a döntés: kiderült, kiknek lesz ingyenes a tatabányai mélygarázs

A használatbavételi engedély kiadását követően kéthónapos, ingyenes próbaüzemmel nyitja majd meg kapuit a Megyeháza tér alatti parkolóház, amely a remények szerint orvosolni fogja a városközpontban tapasztalható bosszantó parkolóhiányt – derült ki a csütörtök közgyűlésen.

Bukovics Krisztián

A korábbiakhoz képest kevésbé indulatos közgyűlést tartottak csütörtökön Tatabányán: hosszas viták most is voltak, de a közgyűlések nyár eleji újraindulása óta megszokott, sokszor személyeskedő megjegyzések ezúttal többnyire elmaradtak.

A napirendi pontok elfogadását követően a közgyűlés hosszasan tárgyalta a város területén található fák kivágását és pótlását szabályozó, a környezetvédelem jegyében megfogalmazódott rendelet-tervezetet. A rendelet legfontosabb része, hogy az állami, önkormányzati, intézményi területek mellett olyan magánterületeken, amelyek elsősorban gazdasági, ipari, kereskedelmi, vagy különleges övezetekben találhatóak és a köz számára nyitottak, csak jegyzői engedéllyel lehet fát kivágni. Az új szabályozás szerint az ingatlantulajdonosoknak kötelező pótolni a kivágott fákat, megtartva a zöldfelületek nagyságát, illetve amennyire erre valamiért nincs mód, úgy lehetőség van a pénzbeni megváltásra.

Ennek lényege, hogy fásítás helyett annak bekerülési költségét befizetik egy alapba, amelyből az önkormányzat más területeken valósít meg zöldterület fejlesztéseket. Fontos, hogy az önkormányzat továbbra sem szólna bele a kertes házas, kiskertes övezetekben a lakóházakhoz tartozó kiskertek kezelésébe, ott ezután is bárki a saját elképzelése szerint alakíthatná kertjét.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a Megyeháza tér alatti mélygarázs csak a próbaüzemet követően kapja meg a közterületi parkoló státuszt, azaz a döntés szerint a használatbavételi engedély hatályba lépését követő 60 napig a mélygarázs használata ingyenes mindenki számára.

Ezt követően a mélygarázs a piros parkolási zóna része lesz, ami azt jelenti, hogy a jelenleg hatályos rendelet alapján a tatabányai lakosok díjmentesen vehetik majd igénybe. A többi autósnak azonban itt is ugyanúgy fizetni kell a parkolásért, mint a többi parkolóhelyen.

A közgyűlés a mélygarázs üzemeltetésére a T-Szol Zr.t-t kérte fel, az önkormányzati cég feladata többek között kiterjed a mélygarázs takarítási feladataira, biztonsági szolgálat működtetésére, gépészeti feladatok ellátására, karbantartási feladatokra, hibaelhárítási feladatokra, zöld felület kezelési, gondozási feladatokra, a beléptető rendszer üzemeltetésére, a közösségi illemhely üzemeltetésére.

Az alapítványi támogatások kapcsán meglepő vita bontakozott ki amiatt, hogy a Megyei Pedagógus Bál támogatására az általános tartalékból 300 ezer forintnyi összeget a polgármesteri keretbe átcsoportosítva biztosítsa az önkormányzat. A támogatással valamennyi fél egyetértett, a képviselők közül többen azonban azt kifogásolták, hogy a különböző, kulturális támogatások céljára alkotott költségvetési sorok helyett a – mostanra kimerült – polgármesteri büdzsén keresztül folyósítják a támogatást.

A képviselők több egészségügyi alapellátással kapcsolatos napirendi pontot is tárgyaltak

Döntés született a hosszú ideje betöltetlen 2. számú gyermek és 2. számú iskola fogászati körzet ellátásáról is. Dr. Fazakas Rózsa Ágnes fogorvos kérte az önkormányzatot feladat-ellátási szerződés megkötésére, ami feltétele annak, hogy átvehesse a lassan egy éve megüresedett praxist.

Ezt megelőzően a közgyűlés elfogadta a tatabányai központi orvosi ügyeleti ellátást végző Inter-Ambulance Zrt. 2020. júliusától 2021. június végéig terjedő időszakra vonatkozó beszámolóját. A szolgáltató beszámolójában kiemelte, hogy az érintett időszakban rendkívül magas volt a vonatkozó jogszabály szerint indokolatlannak minősülő ellátások száma. Az ügyelet által ellátott éves betegforgalom 5374 fő volt. Az önkormányzat egy év alatt több mint 36 millió forinttal járult hozzá az ügyeleti ellátás működtetéséhez. A közgyűlés döntött a 9. számú (Gál István lakótelep) valamint a 11. sz. (Felsőgalla) gyermek háziorvosi körzet további helyettesítéssel történő ellátásáról is.

A gazdasági élet legsérülékenyebb szereplőinek, a kisvállalkozók adóterheinek további csökkentéséről is döntött a közgyűlés. Azok a vállalkozások, amelyeknek az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni, vállalkozás szintjén képződött adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot, jövő évtől 100 százalékos helyi iparűzési adókedvezményt vehetnek igénybe.

Visszatérő elem

Az önkormányzati cégek működése és átalakítása visszatérő eleme, egyben heves viták tárgya Tatabányán. A képviselők nemrég döntöttek a T-Szol vezetésének átszervezéséről, amellyel kapcsolatban Szücsné Posztovics Ilona vétózott is, sikertelenül. Ezúttal Fekete Miklós (Összefogás) javaslatát nem szerette volna napirendre tűzni a polgármester, azonban a közgyűlés többsége támogatta Fekete előterjesztését, mely szerint a jelenlegi cégvezető/vezérigazgató kettős helyett két vezérigazgató irányítaná a céget, díjazásuk azonban nem változna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában