Keltike ház

2021.11.12. 14:00

Időkapszula került a várgesztesi iskolához: ökoturisztikai központ lesz belőle

Ökoturisztikai központot hoznak létre Várgesztes központjában. Az egykori iskola leromlott állapotú épületéből uniós pályázattal válhat valóra a gesztesiek álma.

Sugár Gabi

Ökoturisztikai központot hoznak létre Várgesztes központjában. Az egykori iskola leromlott állapotú épületéből uniós pályázattal válhat valóra a gesztesiek álma.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Várgesztes gyarapodik: térségi ökoturisztikai központot hoznak létre a település központjában, az egykori iskola leromlott állapotú épületében. Most, a beruházás megkezdése előtt időkapszulát helyeztek el a leendő bejárat alá. Várgesztes első időkapszuláját.

Azidőkapszulát Rising Károlyné, Zink Ferenc Róbert, Romanek Etelka és Gíber Dániel közösen helyezte el (Fotó: Czunyiné dr. Bertalan Judit/ Facebook)

Rising Károlyné polgármester kiemelte: a most meglehetősen rossz állapotban lévő létesítmény alapja 1913-ban épült. Iskolaként működött, s a tanító is itt élt. Később bővítették, s az akkori népnevelő számára szolgálati lakást is építettek mellé. Később az iskola elfoglalta a faluház egyik szárnyát. Ezért új funkciót kerestek az ingatlannak.

Az épület több mint húsz éve, az iskola kiköltözése után vált lakatlanná (Fotó: Czunyiné dr. Bertalan Judit/ Facebook)

A jelentős természeti és kulturális örökséggel bíró település lakói hét évvel ezelőtt határozták el, hogy a turizmus szolgálatába állítják az épületet. Pályázatot nyújtottak be, amivel 50 millió forintot nyertek.

A tervezésnél azonban kiderült, hogy az összeg nem lesz elegendő, így az ország­gyűlési képviselő, Czunyiné dr. Bertalan Judit, valamint a megyei önkormányzat közbenjárását kérték, így sikerült további 100 milliós támogatáshoz jutniuk. A helyi önkormányzat ehhez 25 milliós önerőt biztosít.

Klement Kitti tette a dokumentumokat az időkapszulába (Fotó: Novotni Ákos / 24 Óra)

Az ökoturisztikai központ a Keltike nevet kapta, nem véletlenül. A tavasszal pompázó fehér és lila virág a Várgesztest körülölelő Vértes erdeiben nyílik. A megújult épület minden korosztályt hívogat majd: lesz itt bakancsmosó, bébiétel-melegítő, de még tusolási lehetőség is kiszolgálva a turisták igényeit.

Ökoturisztikai központ látvántervei magukért beszélnek (Fotó: Czunyiné dr. Bertalan Judit/ Facebook)

Az eseményen " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a település turisztikai adottságait szolgálja majd a beruházás, emellett a felújított épület új arculatot is ad majd a faluközpontnak.

A leendő ökoturisztikai központ előtt november 11-én Rising Károlyné mellett Zink Ferenc Róbert, a kivitelező ZaFiR Mérnök Tanácsadó Kft. ügyvezetője, tulajdonosa, Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke és Gíber Dániel projektmenedzser helyezte el az időkapszulát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában