fesztivál

2021.11.01. 08:02

Fába faragták történelmüket a szomódi svábok

Megemlékeztek Szomódon a háromszáz évvel ezelőtti betelepülésre és az azóta történt változásokat a kemény munkának és a befogadásnak köszönhetik.

P. J.

Szomódon megrendezték a megyei német nemzetiségi fesztivált. Az eseményen emlékhelyet avattak, jelezve, a településen nem feledik az 1745-ös betelepítést. A faragott alkotás az Alsógallán élő Moser Ernő keze munkáját dicséri. A betelepítés óta eltelt csaknem 300 év alatt, ahogyan Bencsik János miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője megfogalmazta, az itt élők jól „összecsontolódtak” a Kárpát-medencében. Az ország­gyűlés képviselője szerint segített ebben a közös Mária-tisztelet, a termőföld megbecsülése és a kitartó rögtörő munka. A kezdeti bizalmatlanságot elfogadás és kölcsönös tisztelet váltotta. A betelepülők kései utódai mind a mai napig őrzik és gyakorolják kulturális hagyományaikat, kiveszik részüket az oktatási és kulturális intézmények fenntartásából. A német nemzetiségi kultúra, a hagyományőrzés, a hagyománytisztelet és mindezek közösségmegtartó és építő ereje érték. A rendezvénynek helyet adó községben a kulturális programok sorát a sváb lakodalmas koronázta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában