sokadalom

2021.11.17. 07:00

Egyetlen helikopter miatt repült rémülten világgá 45 ezer vadlúd Tatán (videó)

Feljelentést tesz a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága az ellen a helikopter ellen, amely az Öreg-tó felett repült, megriasztva az ott telelő vadludakat.

Kemma.hu

Fotó: Milinte Judit hobbifotós

A megrettenő vadludakról Milinte Judit készített videót, amelyet oldalán is megosztott. Mint a posztban írja: a videó elején látható, hogy a helikopter hangjára milyen idegesen figyelnek a ludak, majd ahogy közelebb ért, azonnal felrepült a mederből az összes madár.

„Nemcsak a ludak, hanem más madarak is! A helikopter alatt keringett az akkor bent lévő összes madár! Mivel nem állatkerti madarak, így nincsenek hozzászokva az ember által okozott zajokhoz, ezért kell őket óvni minden egyéb zavarástól!” – áll a posztban.

Mint Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője a Kemma.hu-nak elmondta, a tatai Ramsari Terület, azon belül az Öreg-tó felett a vadludak telelési idején, október 1-től március 31-i légügyi korlátozás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy bármilyen légi járműnek 1500 láb (körülbelül 460 méter) repülési magasságot kell tartani, afelett kell repülni. A főszervező kiemelte: ez a helikopter vélhetően alacsonyabban repült a megengedettnél, így ijeszthette meg a vadludakat. Még elemzik a képeket, ami alapján meg tudják tenni a feljelentést, hiszen a helikopter lajstromszáma alapján tudnak eljárni a hatóságok is.

– Nem ez az első eset, hogy légi jármű ijeszti meg a madarakat – emelte ki Csonka Péter. – Két hete egy kisrepülőgép repült alacsonyan a víz felett. Az az igazság, hogy minden, a modern élettel járó dolog komoly zavaró tényező, ahol tömeges vízimadár gyülekezés van. Minden halmozódik: a fény-, és a zajszennyezés is. Aztán van egy pont, ami után a természet azt mondja, elég – részletezte.

Nemzetközi és helyi védelem

Az Öreg-tó nemzetközileg is jegyzett fontos vizes élőhely, úgynevezett Ramsari Terület, valamint része az ökológiai hálózatnak. Ezeken kívül a tatai önkormányzat révén helyi védett terület is. Ezeket a minősítéseket a tavon pihenő és telelő vadludak és vízimadarak révén nyerte el. Az, hogy egy város területén egy ilyen kiemelt vizes élőhely fekszik, bizton kijelenthető, hogy világszinten is unikális érték.

A főszervező hozzátette, hogy míg november 12-én pénteken 43 ezer, addig szombaton csak 35 ezer ludat számoltak meg az Öreg-tavon.

– Egy nap alatt „elveszett” nyolcezer madár. Bár konkrétan nem tudjuk, hogy a helikopter, vagy más zavaró tényező miatt történt ez. Az is elképzelhető egyébként, hogy önmagában a vonulás miatt csökkent a madárszám – tette hozzá. A tavon egyébként újra több lett a lúd: hétfőn a szervezők 47 ezer madarat számoltak meg.

Mint megírtuk, nemrég az Öreg-tavon szigorú szabályokat vezettek be a vadludak védelméért: figyelmeztető táblákat helyeznek ki a látogatóknak, amelyek mögötti madárterületen vízen vagy jégen tilos tartózkodni, illetve drónozni sem lehet majd. A vadludak nyugalmáért korábban is szankciókat vezetett be a város, így például tilos tűzijátékozni az Öreg-tó környékén.

A hely különlegességéből adódóan viszont gyakoriak a problémák a tóra kilátogatók és a vadludak között. A szakemberek szinte mindennap végeznek számolásokat és megfigyeléseket az Öreg-tónál, melyek során bizony sokszor tapasztalták, hogy tudatlanságból, nemtörődömségből vagy szánt szándékkal riasztják fel a pihenő madarakat. Ezeknek az eseteknek a visszaszorítása érdekében állandó kommunikációt folytatnak természetvédők a városlakók felé.

A Magyar Madártani Egyesület, Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja összeszedte azokat a fő szabályokat, melyeket betartva meg lehet előzni, hogy zavarást okozzunk a pihenő vadludak között:

  • A leeresztett tómederbe tilos besétálni
  • Az Öreg-tó körüli sétányról figyeljük a vadludakat
  • A természetfotózás és megfigyelés etikai szabályait illik betartani
  • Erős lámpákkal, reflektorral tilos bevilágítani a tó felé
  • Tűzijátékok ne használjunk november 1-től február 28-ig Tatán. Ezt tiltják is.
  • Drónnal tilos a pihenő vízimadarak fölé berepülni
  • Nem helyes a póráz nélküli kutyát „ráengedni” a víz szélén pihenő madarakra
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában