Donald Trumpnak segített, most Észak-Komáromban gyógyíthatnak a Covid-terápiával

Az észak-komáromi kórház engedélyt kapott arra, hogy alkalmazza azt az antitestes Covid-terápiát, amivel korábban Donald Trumpot is kigyógyították a betegségből.

K. D.

A Duna túlsó partján található kórház engedélyt kapott a monoklonális antitestes terápia alkalmazására, amely azoknál a koronavírusos betegeknél alkalmazható, akiknél nagy az esély a súlyos szövődmények és kórlefolyás kialakulására – írja a komaromonline.sk a kórház honlapjára hivatkozva.

– A casirivimab és imdevimab fehérje hatóanyagokat tartalmazó monoklonális antitestes terápia során infúziós formában már kész antitesteket juttatnak a betegek szervezetébe – ismertette Komjáthy Hajnalka, a kórház klinikai gyógyszerésze. – Ezek, miután bekerülnek a beteg szervezetébe, hozzákapcsolódnak a koronavírus tüskefehérjéihez és megakadályozzák azt, hogy a vírus bejusson a sejtekbe és fertőzést okozzon. Ennek köszönhetően a betegeknél sokkal rövidebb idő alatt és enyhébb tünetekkel zajlik le a koronavírus-fertőzés.

Infúziós formában juttatnak kész antitesteket a szervezetbe (Fotó: komaromonline.sk)

A monoklonális antitestes terápia azon 18 év feletti, egyéb alapbetegségük miatt rizikócsoportba tartozó, Covid–19 betegséggel diagnosztizált betegeknek ajánlott, akik nem szorulnak oxigénterápiára.

– Amennyiben a páciens még a fertőzés korai szakaszában megkapja a kezelést, megelőzhető a betegség súlyosbodása. Fokozott rizikónak azok a személyek vannak kitéve, akiknél fennáll valamilyen krónikus megbetegedés, illetve 65 évnél idősebbek és/vagy túlsúlyosak – fűzte hozzá Komjáthy Hajnalka.

A kezelésre a beutalót a beteg körzeti orvosa adhatja ki. Az infúzió beadása a kórházban történik. Kezelés után a betegeknek, egy órát a kórházban, orvosi felügyelet alatt kell maradniuk. A rendkívül hatékony gyógyszert 2020 októberében az USA akkori elnökénél, Donald Trumpnál bevetették, miután koronavírusban megbetegedett.

Koronavírus - térségi hírek

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik