balesetveszély

2021.11.05. 07:00

Kis híján fémrudak nyársalták fel a túrázó nőt a Pilisben

Fémrudak álltak ki a Csévi barlang közelében elhaladó egyik turistaúton található erdei lépcsőből. A Pilisi Parkerdő Zrt. rövid időn belül orvosolta a problémát.

Walczer Patrik

Egy férfi az egyik közösségi oldalon hívta fel a túrázó társadalom tagjainak figyelmét arra, hogy a minap a Csévi-barlang után jártak, amikor a felesége egy falépcsőn haladva megcsúszott és elesett. A hölgynek szerencséje volt: valamilyen oknál fogva több centiméterre kiálltak a földből a falépcsőt tartó vasrudak, így akár komolyabb sérüléseket is szenvedhetett volna.

A baleset után többen is találgatni kezdték, hogy kihez kellene fordulni, kinek lehetne jelenteni a problémát. Mészáros Péter, a Pilisi Park­erdő Zrt. szóvivője megerősítette az esetet, majd elmondta, hogy a kiránduló a Magyar Természetjáró Szövetséget (MTSZ) tájékoztatta a balesetveszélyes lépcsőről, a szervezet pedig értesítette a Parkerdőt.

– A felszín alatti képződmények, mint például a Csévi barlang is a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának (DINPI) hatáskörébe tartozik, míg a túraútvonalakért és egyéb felszínen lévő létesítményekért a Pilisi Parkerdő felől. A bejelentést követően rövid időn belül cselekedtünk, megjavítottuk a lépcsőt, leütöttük a fémrudakat, ezáltal megszüntettük a veszélyes állapotokat – mondta.

Törvény rendelkezik az erdőlátogatásról

Mészáros Péter elmondta: szeretnék felhívni a kirándulók figyelmét arra, hogy az erdőtörvény értelmében mindenki saját felelősségre látogathatja az erdőket. A rendelkezés értelmében a természetjárók nem okozhatnak kárt az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben. A törvény egyébként azt is rögzíti, hogy az állami tulajdonban lévő területen személyenként és naponta maximum két kilogramm gomba, vadgyümölcs és gyógynövény gyűjthető. Érdekesség, hogy aki a védelem alatt álló erdőkben póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja a kutyáját, az szabálysértést követ el, a gazdára pedig helyszíni bírságot szabhat ki a természetvédelmi őr, vagy pedig a mezőőr.

Mészáros Péter leszögezte, az erdőgazdaság évente elvégzi a nagyobb turisztikai építmények – többek között kilátók, házak – felülvizsgálatát, a kisebbeket pedig időszakosan tudják csak ellenőrizni. Amint bejelentés érkezik hozzájuk valamilyen megrongált, illetve megrongálódott ökoturisztikai létesítménnyel kapcsolatban, úgy igyekeznek a legrövidebb időn belül elvégezni a szükséges munkálatokat. Tehát ha az erdőt járva hiányos, sérült lépcsőt, leszakadt hidat, vagy egyéb problémát tapasztalunk, akkor bátran értesíthetjük az MTSZ-t és a Pilisi Parkerdőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában