Oltási akcióhét

2021.11.22. 20:00

Akcióban a vakcina: kígyóznak a sorok megyénk oltópontjainál

Kora reggeltől sokan vártak arra, hogy megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát. Komáromba, Esztergomba és Tatabányára látogattunk el. A tataiaknak Michl József a Facebookon üzent.

K. D./W. P./W. Zs.

Megyénk oltópontjain már kora reggeltől sokan vártak arra, hogy megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát. Komáromba, Esztergomba és Tatabányára látogattunk el.

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Durva Covid-hétvége után indult el megyénkben is az oltási akcióhét. Az elmúlt három napban 528 új fertőzöttet találtak, ezzel november 20. és 22. között 31 ezer 970-re emelkedett a covidosok száma Komárom-Esztergom megyében.

Komáromban sokan szerették volna hétfő reggel megkapni az oltást a Selye János Kórházban. Voltak, akik még csak az első oltásukra érkeztek, de a legtöbben már a harmadik vakcinát szerették volna megkapni. A bejáratnál két katona mérte meg az oltópontja igyekvők testhőmérsékletét.

Sokan vártak arra az oltópontoknál, hogy megkaphassák a koronavírus elleni első, második vagy harmadik vakcinát (Fotó: K. D. / 24 Óra)

A procedúrát hosszas sorállás követte, az ajtóhoz közelítve beleegyező nyilatkozatot töltöttek ki azok, akik nem készültek ezzel előre. A kitöltésben a katonák is segítettek annak, aki kérte. A regisztráció után újabb sorba állhattunk, de ez a sor már az oltáshoz vezetett.

Két teremben is vakcináztak, az oltás ezúttal sem fájt jobban egy szúnyogcsípésnél.A folyosón székek várták a frissen oltottakat, ahol tíz percet kellett várakozni, mielőtt mindenki elindulhatott a dolgára, ezúttal ismét egy kicsit védettebben.

Az orvosok figyelmeztettek, estére előfordulhat hőemelkedés, esetleg láz.

Nagy rohammal indult Esztergomban is az oltási akcióhét, hiszen hétfőn reggel mintegy nyolcvan-száz méteres sor állt a Vaszary Kolos Kórház oltópontként funkcionáló részlegénél. A helyszínen egy hölgy elmondta, hogy ő például két órán át állt sorba, mire megkapta a vakcinát. Egy idősebb férfi viszont arról számolt be, hogy csak pár percig állt kint az épület előtt, mire bejutott a váróhelyiségbe, igaz ő késő délután ment be a kórházba, addigra már a sor is jóval kisebb volt.

A helyszínen ismét ott voltak a katonák is, akik készségesen segítettek az érdeklődőknek: aki nem vitt magával az oltáshoz szükséges nyilatkozatot, az az épület sarkánál kaphatott papírt és ki is tölthette azt az asztalnál. A helyi képviselő-testület döntése értelmében az oltási hét idejére ingyenessé vált a parkolás a városban.

Többször is jártunk november 22-én a tatabányai Szent Borbála Kórházban, ahol mindkét időpontban változatlanul nagy sor állt. Az oltóponton előzetes regisztráció nélkül kérhető vakcina, a baleseti sebészet épületében, valamint a szülészeti pavilonban. Délelőtt 10 órakor csaknem harmincan álltak sorban a H épület bejáratánál.

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm is van

Az oltási hét november 22-től egészen 28-ig tart, minden nap 7 és 19 óra között várják azokat az ország 101 oltópontján, aki szeretnék oltást kapni. A Szputnyik vakcinák elfogytak, de Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm is rendelkezésre áll, választani közülük az oltóorvos segít. Bár nem kötelező, mégis érdemes időpontot foglalni. Aki időpontfoglalás nélkül érkezik, az érkezési sorrendben kaphat oltást. A harmadik oltás mindenkinek ajánlott aki elmúlt 18 éves, és legalább négy hónapja kapta meg az előzőt. A még oltatlan 12-17 éveseket is várják, lehetőleg szülői kísérettel.

A várakozók között voltak idősebbek, de fiatalok is. H. Erzsébet például velünk megegyező időpontban érkezett. Azt mondta, nincs más választás: aki élni szeretne, mindenképpen oltakozzon. Sommás véleményét alátámasztja személyes családi tragédiája, és cselekvésre ösztönzi tavasszal elhunyt fia emléke.

A sorban állók zömének hasonlóak a tapasztalatai, ha nem is a szűk családon belül, de a közvetlen környezetében biztosan. Jól tudják, a vakcina sem véd száz százalékban, de kisebb esély mutatkozik a végzetes kimenetelre.

A tataiaknak Michl József Facebookon üzent. A polgármester kitért arra is, hogy a megbetegedések számának emelkedése miatt a legfontosabb, hogy magunkat korlátozzuk, csak a legszükségesebb ügyeinket intézzük, és törekedjünk a minél kevesebb személyes kontaktusra. Belső terekben pedig tartsuk be a maszkviselési szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában