megoldások

2021.11.07. 06:38

Aggasztóan alacsony víz a Csónakázó-tóban: kiderült, hogy mentenék meg a tavat

A nyári időszakban volt igazán szembetűnő, hogy mennyi víz hiányzik a Csónakázó-tóból. A szakemberek most több lehetőséget vizsgálnak, amivel megoldódhat a probléma.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A város a honlapján számolt be arról, hogy milyen lehetséges megoldásokkal lehetne pótolni a Csónakázó-tóból hiányzó vízmennyiséget. Mint írják, a tó vízszintjére is hatással volt idén nyáron a magas átlaghőmérséklet, ezt tapasztalhatták a Millennium-közparkot rendszeresen látogatók. A tartósan meleg idő hatására erősebb volt a párolgás, emiatt az évnek ebben a szakaszában mindig csökken a víz szintje.

Kiemelik, hogy július végén egy előre nem várt probléma is közrejátszott a Csónakázó-tó vízének ideiglenes csökkenésében. A Bánhida és Sárberek városrészeket összekötő aluljáró építése közben a kivitelező átvágott egy olyan vezetéket, amelyet még az 1970-es évek végén fektettek le abból a célból, hogy az a Sárberek városrészben lévő talajvizet és a földbe szivárgó csapadékvizet összegyűjtse és a tóba vezesse. Az aluljáró kivitelezője óvatos kézi földmunkával próbálta feltárni a dréncsövet, azonban akkor nem találták. A cső jóval kijjebb, a vasút felé haladt, erre már csak a munkálatok közben derült fény, mikor a munkagépekkel eltörték. A helyreállítás várhatóan november végéig elkészül.

Hangsúlyozzák, hogy az Csónakázó-tó természetes vízutánpótlása csekély. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a Sárberki lakótelep felől érkező talajvíz és csapadékvíz sem tudta ellensúlyozni a tó vizének természetes elpárolgását. Az önkormányzat egy vízpótló kutat építtetett ki 2017-ben, melynek négy éves üzemelési ideje alatt bebizonyosodott, hogy annak hozama sem tudja pótolni a teljes vízveszteséget, de a fenntartásban így is kiegyensúlyozó szerepet tölt be.

A vízpótlás érdekében több lehetőséget vizsgálnak:

  • A már üzemelő kút mélyítésének lehetőségét a vízhozam növelésére
  • A korábban (15-20 évvel ezelőtt) a Galla-patak mellett kialakított (jelenleg nem üzemelő) kút megjavítása és újra üzembe helyezését
  • A Galla-patak vize egy részének a tóba vezetését, a zsilipnél túlfolyatva történő visszapótlásával a patakba
  • Hozzáteszik, hogy mindegyik lehetőséget vízügyi szakembernek kell megvizsgálnia és a hatóságokkal is engedélyeztetni szükséges. Addig, amíg a vízpótlás nincs megoldva, a korábbi években elkezdett biológiai tisztítást végzik.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában