Jubileum

2021.11.30. 14:30

A világjáró karnagyot, Román Gézát magával ragadta a zene világa

Román Géza, az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar művészeti vezetője, karnagya mesélt arról, hogy ragadta magával a zene világa.

W. Zs.

Forrás: Román Géza/Facebook

A széles körben ismert Román Géza vendégeskedett legutóbb a Kölcsey-központ jubiláló rendezvényén, az Én zeném-sorozatban. Az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar művészeti vezetője, karnagya a kamarateremben mesélt a kezdetekről, hogyan ragadta magával a zene világa, mekkora hatással van rá a mai napig a komoly- és könnyűzenei műfaj muzsikája.

Szó volt iskolai tanulmányokról, világjáró körutazásokról, a tatai dandárzenekarban eltöltött évekről, melyekről Körtvélyfáy Zoltán közművelődési szakember kérdezte. Általa megtudhatták a nézők azt is, Román Géza miként vélekedett a helyi zeneiskolában eltöltött időszakról, és az ott szerzett tapasztalatokról.

– A szakmai kihívás, a követelmény és színvonal mindig meghatározó szerepet töltött be pályafutásom során, amit igyekeztem karmesterként átadni zenésztársaimnak – mondta, hiszen jól tudja, hogy egy együttes életében vannak megoldásra váró feladatok, melynek csupán egy része a zenélés. Legalább ennyire fontos a kommunikáció, amitől a tagok eredményesebbé válnak, ha úgy tetszik, jobban „muzsikálnak”.

Hallhatóak voltak Bach-, Beethoven-, Orff- és Verdi-művek, majd felcsendült Maurice André és a Locomotív GT egy-egy dala, végül a tatai Helyőrségi Zenekar zenés-táncos produkciójával ért véget az előadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában