Megyei információ

2021.11.30. 13:00

A bűnmegelőzési szabadulószoba volt az idősek kedvence

A járvány miatt ezúttal online ülést tartott a megyei idősügyi tanács. Szó esett az unokázós csalókról és a Szemfüles szomszédok mozgalomról is.

P. J.

Popovics György, megyei közgyűlés elnök vezetésével zajló tanácskozáson elsőként az időseket érintő köz-, illetve vagyonbiztonsági témákat tárgyaltak. A fórumon először Laposa Péter alezredes, a megyei rend­őr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekről és a bűnmegelőzés gyakorlatáról adott tájékoztatást.

Még mindig gyakori az úgynevezett unokázós csalás, valamint a házalás, jóslás során elkövetett bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a bűnözők hatósági személynek kiadva magukat tulajdonítanak el értékeket. A bűnmegelőzési osztályvezető kiemelte, hogy a rend­őrség többféle módon segít az idősek csalókkal szembeni felvértezésében.

Előadásokat tartanak nyugdíjasklubokban, életre hívták a Szemfüles szomszédok elnevezésű mozgalmat, és nagy sikere volt az említett korosztály körében a bűnmegelőzési szabadulószobának is. Népszerű kezdeményezés az Idősek Akadémiája is, amelyet a tanács beépített jövő évi programjába.

A beszámolót követően a tanács elfogadta a jövő évi munkatervet, majd döntöttek arról, újra meghirdetik a Komárom-Esztergom Megye Idősbarát Önkormányzata 2022 pályázatot. Az Idősbarát Önkormányzat díjat 2020 nyarán alapította a megyei idősügyi tanács, azzal a céllal, hogy ezzel az elismeréssel járuljon hozzá az időspolitika megerősítéséhez, jutalmazza az önkormányzat „öregebbekért” vállalt cselekvő felelősségét és a mindezek szellemében végzett idősügyi tevékenységek konkrét eredményeit.

Az elnyert 100–100 ezer forintot és az okleveleket – az idősek napja rendezvényeken – Héregen és Bajon adták át még ősszel. A tanács várja a jelentkezéseket a 2022. évi díjakra is. A jutalmakat minden évben az idősek napi ünnepségen adják át. A megyei Idősbarát Önkormányzat díjat Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke kezdeményezésre alapították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában