kaland

2021.11.12. 20:00

A bányászok bőrébe bújhatunk Tatabánya legújabb szabadulószobájában (Fotók)

Szabadulószoba is várja már a látogatókat tavasztól a Bányászati és Ipari Skanzenben.

S. G.

A Bányászkaland címet viselő szolgáltatás műszaki átadásán részt vettek az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) képviselői is. A szervezet a Tatabányai Bányász Hagyományokért Alapítvánnyal együtt, több támogató segítségével tette lehetővé a szabadulószoba létrehozását.

Pál Gabriella, a Tatabányai Múzeum igazgatója a földalatti tárnákat is imitáló helyiségek pénteki bemutatása előtt kiemelte: bár a skanzen téli álmát alussza, remélik, hogy lesznek majd olyan közösségek, amelyek már most kipróbálják az új létesítményt. Tavasszal, a skanzen nyitásakor pedig bíznak abban, hogy a fiatalabb korosztály érdeklődését is sikerül majd felkelteni, és osztályok, baráti társaságok látogatnak majd el a szabadulószobába, hogy megoldják az elmét fényesítő feladatsorokat, amelyek során rendkívül sok ismerethez jutnak a bátor kalandorok.

Zelei Gábor, az OMBKE ügyvezető igazgatója kifejtette: az országban több helyen szerveznek olyan ismeretátadó programokat, amelyek a bányászat bemutatását, megismerését szolgálják. Ilyen a szabadulószoba Tatabányán, és szeretnének a jövőben több hasonló létesítményt létrehozni az országban.

Bársony László, a helyi szervezet vezetője hozzátette: az országos bányász, kohász találkozó helyszíne lett volna korábban városunk, ám a koronavírus-járvány miatt elmaradt ez a program. Erre az alkalomra szerették volna létrehozni a szabadulószobát, amely mostanra végre mégis megnyithatta kapuit a skanzen területén.

További részleteket a 24 Óra november 13-i számában olvashatnak!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában