fejlesztések

2021.10.25. 12:30

Völner Pál: „Minden lehetséges eszközzel támogatjuk a családokat”

Az elmúlt években országosan több mint 120 milliárd forintot fordított a kormány bölcsődei és óvodai férőhelyekre. Többek között erről beszélt Völner Pál, az esztergomi térség országgyűlési képviselője a csolnoki bölcsődeavatón.

Bokovics Krisztián

Az elmúlt években országosan több mint 120 milliárd forintot fordított a kormány bölcsődei és óvodai férőhelyekre, köztük a csolnoki bölcsödére is.

Forrás: Völner Pál/Facebook

– Minden lehetséges eszközzel támogatjuk a családokat, így a csok, az adókedvezmények és a további anyagi juttatások mellett a bölcsődei és óvodai férőhelyek számának emelésével is – fejtette ki Völner Pál a napokban Csolnokon, ahol átadták a Manófalva Mini Bölcsődét. Esztergom és térsége országgyűlési képviselője elmondta, hogy az elmúlt években országosan több mint 120 milliárd forintot fordított a kormány bölcsődei és óvodai férőhelyekre. „Ma már 51 ezer bölcsődei férőhely van az országban, ami 2010-hez képest mintegy másfélszeres növekedést jelent, 2022-re pedig 70 ezerre bővítjük a számukat” – tette hozzá a képviselő. Völner Pál a Kemma.hu-nak elmondta:

csak a Széchenyi 2020 program keretében több mint 1,1 egymilliárd forintot nyertek az önkormányzatok bölcsődék építésére, fejlesztésére.

Minibölcsődére ítélt meg támogatást a kormányzat féltucat térségbeli településnek, így Csolnoknak, Dömösnek, Kesztölcnek, Mogyorósbányának, Süttőnek, Tarjánnak és Tokodnak, erre a célra az érintett települések együttesen több mint 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. Ezen kívül Annavölgyön a Csolnok és Környéke Körzeti Óvoda Aprófalva Tagóvoda bővítésével épülhet újabb minibölcsőde közel 60 millió forintos támogatásból, Bajnán pedig 79 millió forintból fejlesztik a minibölcsődei csoportot, de Nyergesújfalu és Tát is kapott hasonló célra forrást.

Az országgyűlési képviselő a további kormányzati intézkedéseket ismertetve hozzátette, a három vagy több gyermeket nevelő szülők mentesülnek a bölcsődei térítési díj megfizetése alól, az ingyenes étkezés lehetőségével együtt így havi 10-17 ezer forinttal több maradhat a családoknál.

„A bölcsődefejlesztés, a nagyszülői gyed bevezetése, a részmunkaidős foglalkoztatás gyermek életkora szerinti bővítése szintén a kisgyermekes édesanyák munkaerőpiacra való visszatérését segítik” – mondta Völner Pál, hangsúlyozva, hogy a kormány kiemelt célja, hogy a nők megkapják a nekik járó tiszteletet és megbecsülést a munkaerőpiacon is. 2010-hez képest harmadára csökkent a női munkanélküliség, míg 2010-ben 10,7 százalékos volt a női munkanélküliségi ráta, addig 2019-ben már csak 3,5 százalékos, miközben az uniós átlag ennek a kétszerese, 7 százalék volt.

Völner Pál emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben a magyar emberek családalapítási és gyermekvállalási kedve a mélyponton volt. Mint mondta, ez nem csoda, hiszen a szocialisták eltörölték a korábbi otthonteremtési rendszert, amivel a devizahitelezésbe lökték a magyar családokat.

Támogatják az édesanyákat

Míg 2010-ben Magyarországon a nők és a férfiak fizetése közötti különbség 17,6 százalék volt, addig 2018-ban már csak 11,2 százalék. Utóbbi adat jóval kedvezőbb, mint a 14,8 százalékos uniós átlag. Mindemellett Magyarországon a harmadik gyermek születésénél a teljes diákhitel megfizetése alól mentesülnek az édesanyák, a négy- és többgyermekes édesanyák pedig életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában