Dzsessz

2021.10.04. 14:25

Újabb díjat kapott a dorogi basszusgitárművész, Lattmann Béla

A zene világnapja alkalmából rendezett ünnepségen adták át a Rauscher-díjat, amellyel az idén Lattmann Béla zeneművész, zenepedagógus dzsessz-zenészt tüntették ki.

Walczer Patrik

A zene világnapja alkalmából rendezett ünnepségen adták át a Rauscher-díjat, amellyel az idén Lattmann Béla zeneművészt, zenepedagógust tüntették ki.

Forrás: atempo.sk

A dorogi művelődési ház színházteremben elsőként dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet. Kijelentette, ha művész lenne, akkor nagyon szívesen lenne dorogi származású, mert ez a város számon tartja azokat, akik ott születtek, akik kötődnek a településhez. Kitért arra is, hogy a zene talán a legnemzetközibb művészeti ág, hiszen az emberek megértik egymást benne, ezáltal az anyanyelven túl közös nyelvet képvisel.

Dr. Tittmann János polgármester Lencsés Lajos A zene és Dorog című könyvből idézett, majd megjegyezte, hogy bár Dorog alig nagyobb, mint egy megtermett falu, de a sikeres tehetséggondozás és a kibontakozási lehetőségeknek köszönhetően számos, hazánkban és világszerte ismert művész köthető városukhoz.

A beszédek után következett a Rauscher-díj átadása, mellyel évről évre azokat tüntetik ki, akik tevékenységükkel gazdagítják Dorog értékeit, továbbá a város megbecsültségének, elismerésének a növekedését szolgálják.

Dr. Tittmann János (balra) adta át a Rauscher-díjat Lattmann Bélának (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Az idén a képviselő-testület döntése értelmében Dorog művészeti életének gazdagításáért, a település jó hírének szolgálatában végzett kiemelkedő munkájáért Lattmann Béla zeneművészt, zenepedagógust tüntették ki, a díjat dr. Tittmann János nyújtotta át neki.

Lovagkereszttel is kitüntették

A méltatás során elhangzott, hogy Lattmann Béla zenei tanulmányait a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdte. 1989 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakának basszusgitártanára, emellett közreműködött az alap- és felsőfokú basszusgitár-oktatás tantervének kidolgozásában, több tankönyv szerzője is. Korábban az EMeRTON-díjat, az Artisjus-díjat, a Pro Urbe díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is megkapta, idén pedig a Megyei Príma Díj átadóján a Demján Sándor-különdíjat érdemelte ki.

Ezt követően dr. Völner Pál átvehette tőle A zene és Dorog könyv egy példányát, majd következett Orosz Zoltán és barátai Dallam és szenvedély című lemezbemutató koncertje. A híres harmonikaművész, Borbély Mihály fúvós előadóművésszel, Horváth Kornél ütőhangszerművésszel és Lattmann Béla basszusgitárművésszel közösen játszott a közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában