bajban voltak

2021.10.02. 15:00

Erdő mélyén lelt rá az eltévedt párra a fiatal esztergomi közterületes és társai

A napokban a rendőrség, illetve egy mezőőr segítségével mentettek meg eltűnt túrázókat az esztergomi közterület-felügyelők. Az egyenruhások több­órás keresés után Esztergom közigazgatási területén, az erdő mélyén találták meg a párt.

Walczer Patrik

Válent Tamás és társai találták meg az eltűnt túrázókat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A környéken található kirándulóhelyek nagy népszerűségnek örvendnek, így bizonyos időközönként előfordul, hogy egy-egy eltévedt erdőlátogató segítségre szorul. A minap is volt erre példa, melyet Valent Tamás esztergomi közterület-felügyelő osztott meg velünk.

– Két túrázó aznap délután fél ötkor indult útnak Dömösről. Azt mondták nekünk, hogy a Rám-szakadékba szerettek volna eljutni. Egy közös ismerősük este nyolc órakor tárcsázta a 112-es segélyhívó számot, majd a rendőrséget is hívta, hiszen a pár nem tért vissza a településre – mondta. Ezután a hatóságok kérésének eleget téve Valent Tamás egy társával, illetve egy mezőőrrel indult a keresésükre. Kiderült, hogy a kirándulók meleg ruha és lámpák nélkül indultak útnak, a telefonjaik pedig már akkor is alacsony töltöttségi szinten voltak.

Válent Tamás és társai találták meg az eltűnt túrázókat
Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra

Az egyik bajbajutott egy telefonos csevegő alkalmazáson azt írta nekik, hogy eltévedtek, nem tudják, hol vannak, a mobiljuk pedig hamarosan lemerül. Még el tudták küldeni a helymeghatározásukat, így a közterület-felügyelők és a mezőőr egy öt kilométeres kört határoztak meg, így be tudták tájolni, hogy hol lehetnek.

– Végül kiderült, hogy már messze vannak a Rám-szakadéktól. Egy darabig terepjáróval kerestük őket, majd gyalogosan, elemlámpákkal mentünk tovább. Éppen egy magaslaton haladtunk, amikor egy kisebb völgyben fényt pillantottunk meg. A legközelebbi turistaút mintegy 800 méterre volt onnan – idézte fel.

Mint megtudtuk, este fél 12-kor találták meg a párt, akik annyira fáztak, hogy tüzet raktak. Igaz, eszközök hiányában ez a művelet is egy órán át tartott, és végül a táskájukban talált régi nadrágot gyújtották meg.

– Szerencsére nem esett bajuk, nem sérültek meg. Azt mondták, hogy az évfordulójukat szerették volna megünnepelni, de egyáltalán nem így tervezték a napot. Végül elsétáltunk az autóig, majd elvittük őket Esztergomba. Már korábban is részt vettem eltűnt személy keresésében, de most fordult elő először, hogy társaimmal együtt mi találtuk meg őket – tette hozzá.

Így ne vesszünk el az erdőben

A Pilisi Parkerdő összeállított egy kisokost, melyből kiderül, hogyan kell felkészülni egy erdei túrára. Leszögezik, hogy mindig tervezzük meg előre az útvonalat és mindig figyeljünk a szintkülönbségre is, mivel sokkal inkább az dönti el, hogy mennyire lesz kemény a terep. Bár remek telefonos applikációk vannak, nem biztos, hogy a tér­erő és a mobil töltöttsége lehetővé teszi, hogy az internetes térképek alapján tájékozódjunk, így jó, ha van nálunk papíralapú változat is.

Fontos, hogy az időjárásnak megfelelően rétegesen öltözzünk, ugyanis az árnyékos erdőben néhány fokkal hűvösebb van, mint a településeken. Az is jó, ha van nálunk elemlámpa is, sötétben ugyanis kimondottan nehéz tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában