színjátszósok

2021.10.25. 13:53

Eltévedt golyó, bujkáló tanácselnök: Bokodon és Környén újraélték '56-ot (videó)

Egész elképesztő módon dolgozták fel a forradalom és szabadságharc eseményeit a környei és bokodi színjátszósok. Közreműködésük által még közelebb kerülhettek az ’56-os eszmék, tettek és a környéken, például Bokodon zajló és Környebányához köthető események.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Minden évben leróják tiszteletüket Környebányán a Puskás Sándor emlékére állított márványtáblánál, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc során mártírhalált halt. Az idei megemlékezésre rendhagyó történetfeldolgozás szerveződött, a KaDarkölykök környei és bokodi színjátszósai Dallos Zoltán és Karap Diána rendezésében állítottak színpadra egy zenés darabot a környebányai orvostanhallgató életének mozzanatairól, és a végzetes október 23-ai eseményekről, halálának körülményeiről. Pénteken Bokodon, szombaton pedig Környén láthatta a nagyérdemű.

„Az első áldozat” című színdarabban a Lukonits Ottónéval, született Puskás Katalinnal öt éve készített interjú és dr. B. Stenge Csaba hadtörténész-kutató tanulmányai, valamint Szűcs János bokodi településkutató információi alapján idézte fel az eseményeket huszonöt fiatal. A történet egy környebányai eljegyzéstől indul. Később megjelenik a budapesti helyszín, amikor eltévedt golyó ejt sebet a főszereplőn, ami egyben a budapesti események első áldozatát jelöli.

A konkrét tényadatok és bizonyítható dátumok ismeretében dr. B. Stenge Csaba hadtörténész biztos abban, hogy Puskás Sándor volt az első áldozat a Magyar Rádiónál. Őt tartották első áldozatnak a Baross utcai II. sz. Sebészeti Klinika dolgozói, valamint egyetemi évfolyamtársai is. A darab valósághűen bemutatta azt is, hogy milyen érzés lehetett a forradalom vidékre elért szele.

Például, hogy Bokodon leváltották a tanácselnököt, aki a kukoricásban bujkált, de az is kiderül, hogy a temetői emlékműről traktorral döntötték le a vörös csillagot. Élelmiszergyűjtés indult a forradalom résztvevőinek, majd a tanácsház előtt gyűlést tartottak, ahol torkuk szakadtából üvöltötték, hogy Ruszkik haza! A nézőkben fokozódó feszültséget Horváth György gitárkísérete oldotta. Olyan örökbecsűek kerültek színpadra, mint az „Ahogy lesz, úgy lesz” és a „Ha én rózsa volnék” című dalok.

Könyvelő és helytörténész a díjazott

A szabadságharc évfordulójához kapcsolódó ünnepi testületi ülés keretében adták át október 23-án Bokodon az elismeréseket, amelyeket minden második évben ítélnek oda az arra érdemeseknek. Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és Csonka László polgármester Bokodért emlékérmet adományozott Kriskó Andrásné Ilonának, az elmúlt években végzett könyvelési munkálataiért. Bokodért elismerő oklevél járt Szűcs Jánosnak, helytörténeti kutatásaiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában