holokauszt

2021.10.02. 17:12

Botlatókövek az esztergomi belvárosban: 17 elhurcolt polgárnak állítanak emléket

Az önkormányzat és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében tizenhét botlatókövet helyeztek el a település különböző pontjain a városból elhurcolt zsidó lakosok emlékére.

W. P.

Az elhurcoltak nevét is ráírták a kövekre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A résztvevőket Salkovics Róbert, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) esztergomi elnöke köszöntötte, majd beszédet mondott Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke. A Széchenyi tér 13. szám előtt tartott megemlékezésen elhangzott, hogy Gunter Demnig német szobrászművész ötlete alapján készülnek a botlatókövek, melyeket az elhurcoltak utolsó, szabadon választott lakhelyük előtt szoktak elhelyezni és melyekből mintegy ötszáz található már Magyarországon.

Az elhurcoltak nevét is ráírták a kövekre (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Hernádi Ádám polgármester kijelentette: ezekkel az alkotásokkal emléket állíthatnak tizenhét elhurcolt esztergomi polgárnak. Peragovics Ferenc pedagógus felidézte a helyi zsidóság történetét, majd az összejövetel végén Salkovics Róbert és Peragovics Ferenc elhelyezte az első két követ.

Salkovics Róbert és Peragovics Ferenc a botlatókövekkel (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában