expedíció

2021.10.15. 20:00

A komáromi világjáró megcsinálta: Zichó Viktor bringával hódította meg Afrika csúcsát

Zichó Viktor Komáromból indulva olyat tett, amilyet még senki más a világon. Kerékpárjával hódította meg a Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsát.

kemma.hu

Forrás: Facebook/Kalifa

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, nem akármilyen expedícióba vágott bele Zichó Viktor október 5-én. A cél nem volt más, mint a Kilimandzsáró csúcsáig eljutni kerékpárral. A komáromi felfedező útját a Kalifa közösségi oldalán sokan nyomon követhették. A Kalifa legutóbbi " target="_blank" rel="noopener noreferrer">bejegyzésében arról ír, hogy Viktornak sikerült a hihetetlen küldetés: Mombasából, az Indiai-óceán partjától indult el két keréken a Kilimandzsáró felé. Mintegy nyolc nap alatt 350 kilométert és közel 7500 méter szintemelkedést leküzdve ért fel a csúcsra.

Zichó Viktor expedíciójának szimbolikus célja volt a híres magyar Afrika-kutató, vadász, Kittenberger Kálmán előtti tisztelgés, születésének 140. évfordulója alkalmából. A 350 kilométeres út során több, Kittenberger Kálmán által is meglátogatott helyszínt is érintett, a csúcson pedig elhelyezett egy nemzeti színű szalagot a kiváló magyar vadász-író emlékére.

Az expedíció különlegessége, hogy az extrém sportoló a teljes utat saját erőből, motorizált járművek segítsége nélkül teljesítette és mintegy 4700 méterig haladt két keréken, innen saját erőből cipelte fel kerékpárját a csúcsig, majd 5895 méteres magasságból legurult a hegy lábáig. A kalandor mögött mozgalmas napok állnak. Elmondása szerint Afrika csodálatos. Útja során számtalan jószívű, vendégszerető emberrel találkozott, akik sokszor étellel és menedékkel is szolgáltak számára.

– Egy különleges világot ismertem meg és fantasztikus, vendégszerető emberekkel találkoztam az út során. Mombasából, Kilindini kikötőjéből indultam, és első nap már 108 kilométert tekertem, amivel feljutottam 525 méterre. Ez nagyon kis része volt a 7500 méteres összemelkedésnek, de bemelegítésnek abszolút megfelelt. Az elkövetkező két napban is kb. ugyan ekkora távolságot tettem meg, október 10-én, vasárnap pedig eltöltöttem egy pihenőnapot Moshiban, hogy kipihenjem az addigi 330 kilométert és a napszúrást, ami a tanzániai határátkelésemet is megnehezítette – mesélte a Kalifának Viktor.

A komáromi kalandor azt is elmondta, hogy a Kilimandzsárón egyéni rekordot döntött. Egy nap alatt 750 méterről felbringázott egészen 3750 méterig, majd itt eltöltött egy akklimatizációs pihenőnapot és innen ment fel 4700 méteres magasságig, ahonnan már fel kellett cipelni a bringáját, egészen az 5895 méteres csúcsig.

Mint írják, az elérhető adatok alapján magyar részről elsőként teljesítette Viktor ezt az útvonalat két keréken, de világszinten is egyedi a teljesítménye. A fiatal felfedező október 15-én repülhet haza Magyarországra. Sokat azonban nem pihen, már készül is újabb kalandjára, meghódítani Európa legészakibb pontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában