Műtárgy

2021.10.08. 07:07

22 milliós aranytárgyat találtak Esztergomnál, a Nemzeti Múzeumba került

Egy 17. századi oszmán-török sordonyos vassapkával gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteménye. A tárgyat Esztergom környékén, egy fa gyökerei között találták.

Kemma.hu

Egy 17. századi oszmán-török sordonyos vassapkával gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteménye. A tárgyat Esztergom környékén, egy fa gyökerei között találták.

Forrás: MTI

Különleges, gyönyörűen kidolgozott aranytárgy került a Magyar Nemzeti Múzeum birtokába. A sodronyos vassapka a múzeum tájékoztatása szerint a szultáni szeráj ötvösműhelyében készülhetett IV. Mehmed szultán (1648-1687) uralkodásának vége felé, vélhetően szultáni megrendelésre, Kara Musztafa nagyvezér számára.

Mint arról L. Simon László, az MNM főigazgatója tájékoztatott, az intézmény távlati céljai közé tartozik hónapról-hónapra egy-egy új szerzemény bemutatásával felhívni a nagyközönség figyelmét a nemzet múzeumának fantasztikus kincsestárára. Hozzátette, az elmúlt időszakban több mint 40 műtárgyvásárlási szerződést írt alá több mint 80 millió forint értékben.

A kiállításon látható fejtakarót 22 millió forintért vásárolták.

A tárgy enyhén spirálisan futó, vékony gerinclemezzel elválasztott 16 sávból áll, ezeket pompás vésett és cizellált szegfűk, tulipánok, jácintok és nefelejcsek ékesítik. Az ötvösmester arra is figyelt, hogy egyetlen sáv se legyen egyforma, azaz mindenhol mások a virágok vagy azok méretei.

A tárgyat Esztergomnál, egy fa gyökerei között találták, most a Magyar Nemzeti Múzeumban látható (Fotó: MTI)

Jelentőségét jól szemlélteti, hogy legfeljebb ezüst vagy részben aranyozott ezüsttel borított sodronyos vassapkák maradtak fenn a világ nagy múzeumaiban. A Magyar Nemzeti Múzeum a maga másik két, ezüsttel borított sodronyos vassapkájával igen jól áll a „versenyben”.

Az értékes aranytárgyat különleges körülmények között, Esztergom környékén, egy fa gyökerei között találta a korábbi tulajdonos néhai felmenője. A szultáni szeráj ötvösműhelyében készült sodronyos vassapka a Nagyvezér aranya című kamaratárlaton látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában