fontos

2021.09.24. 20:00

Kitől kérjek segítséget, ha bántják a gyermekem? – A tatabányai ügyvéd válaszol

Sok szó esik a gyermekek jogairól, védelméről, sajnos a bántalmazásuk is gyakori téma. Arra kértük dr. Szász Daniella ügyvédnőt, foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat és tennivalókat.

Mórocz Károly

Forrás: Beküldött

– Ma Magyarországon a kiskorúak milyen védelemben részesülnek?

– A gyermekek és jogaik védelmét számos jogszabály biztosítja, nem csak a hazánk által is elfogadott ENSZ Egyezmény, hanem az Alaptörvény, a Polgári- és a Büntető Törvénykönyv, vagy akár a Gyermekek védelméről szóló törvény is. A hazai jogszabályok a gyermek jogait és egyben kötelességeit is meghatározzák.

– Pontosan milyen jogokról és kötelezettségekről beszélhetünk?

– A jogok széleskörűek. Elsődlegesen azt hivatottak garantálni, hogy a gyermek biztonságos környezetben, mindenekelőtt a családjában nevelkedjen, biztosított legyen a megfelelő testi, szellemi, erkölcsi fejlődése. A gyermeknek azonban kötelessége, hogy szülőjével, törvényes képviselőjével együttműködjön, eleget tegyen a tanulmányi kötelezettségeinek és tartózkodjon az egészségét károsító életmódtól és szerektől.

– Milyen lehetőségünk van akkor, ha gyermekbántalmazásról szerzünk tudomást?

– A gyermek biztonságos környezetben történő nevelkedéséhez fontos, hogy a szülők és a közvetlen környezetében élők is – például a pedagógusok, a tágabb család tagjai – óvják a gyermeket. Ha a gyermek nevelésében rendellenességet tapasztalunk, ami lehet bántalmazás, nem megfelelő élelmezés, vagy a gyermek fejlődését, testi épségét veszélyeztető körülmény is (a gyermeket különböző módokon fenyítik, a szülők a gyermek jelenlétében egymást bántalmazzák, vagy a magáról gondoskodni nem tudó gyermeket egyedül hagyják), úgy azt jelezhetjük a rendőrség, vagy a Család és Gyermekjóléti Központ felé. A gyermek közvetlenül az oktatási intézményen belül is kérhet segítséget, például az iskolapszichológustól, vagy a gyermekvédelmi felelőstől. Természetesen nem csak az otthoni, de az iskolán belüli problémák esetén is biztosított ez a lehetőség – azaz a gyermek akár a saját kortársai zaklatása, fizikai vagy lelki bántalmazása esetén is segítséget kaphat.

– Egyre gyakoribb, hogy a gyermek nem bűncselekmény áldozata, hanem elkövetője. Ha a sértett nagykorú, számíthat arra, hogy a hatóság fellép a gyermekkel szemben?

– Igen, de különbséget kell tennünk a gyermek- és a fiatalkorú elkövető között. Nem büntethető ugyanis az, aki a cselekmény elkövetésekor a 14. életévét nem töltötte be, kivéve azt a 12. életévét betöltött fiatalkorút, aki a jogszabály szerint felsorolt bűncselekményeket elkövette, például emberölést vagy testi sértést. A felelősségre vonás feltétele annak megállapítása, hogy a fiatalkorú a cselekmény elkövetésekor rendelkezett-e olyan testi, szellemi és erkölcsi fejlettséggel, amelynél fogva felismerte, hogy nem helyes, amit tesz. Ennek a megállapítása szakkérdés. Mind az intézkedés alkalmazásakor, mind a büntetés kiszabásakor a cél a reintegráció, vagyis hogy a fiatalkorú a helyes irányba fejlődjön, és végül a társadalom hasznos tagjává váljon. Ezért a szankció megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét kell szem előtt tartani.

Nyomon követés

– A kiskorú sorsát, függetlenül attól, hogy áldozat vagy elkövető volt-e, nyomon követik a későbbiek során – mondja dr. Szász Daniella. – Fontos tudni, hogy a helyes irányba fejlődés érdekében már a gyermek 14. élet­évének betöltése előtt is elrendelhető a védelembe vétel, például abban az esetben, ha a szülő veszélyeztette a gyermeket, vagy a gyermek szabálysértést, illetve bűncselekményt valósított meg. Annak érdekében, hogy a gyermek gondozása, nevelése megfelelően biztosított legyen, a hatóság együttműködik a szülővel, a gyermekkel és az oktatási, nevelési intézményekkel. Hozzáteszem még, hogy a szülőnek, gyermeknek szükség szerint magatartási szabályokat határoznak meg és tanácsokat adnak, valamint folyamatosan segítik és felügyelik az eljárás résztvevőit. Bűncselekmény, vagy súlyosabb szabálysértés elkövetése esetén pedig megelőző pártfogás is elrendelhető, aminek célja szintén a gyermek helyes irányba terelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában