beruházás

2021.09.21. 20:00

Helyszíni fotók Tatabányáról: elkészült a mélygarázs és a Megyeháza parkolója

Elkészült a Megyeháza parkolója, s az alatta lévő kétszintes mélygarázs is üzemkész állapotban várja az autósokat. A használatbavételi engedély beadása folyamatban van. A csütörtöki közgyűlésen az üzemeltetéssel kapcsolatos kérdésekben kell döntést hozniuk a képviselőknek.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Kordonok zárják még el a hatalmas teret a forgalom elől, de már így is látszik: a város központjának arculatát meghatározó beruházás befejeződött. Zsidek Ferenc, a T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft. ügyvezetője vezetett körbe a területen.

A mélygarázs hatalmas tereit színes oszlopok törik meg. Az aszfalton már a haladási irányt jelző felfestések. A mélygarázs bejáratánál a sorompó is üzemel, s a szabad helyek számát jelző automata. A parkolásra 13 ezer négyzetméternyi felület áll rendelkezésre, s ahol korábban csak 114, most, a két szinten már 280 autó parkolhat. Lesz négy elektromos töltőállomás, motorbicikli és kerékpártároló, valamint a mozgáskorlátozottaknak is – az előírás szerinti mennyiségben – építenek parkolóhelyeket. A garázs mellett, a polgármesteri hivatal közelében építették ki a vandálbiztos mellékhelyiségeket és a liftet is.

A hatalmas téren már az utolsó simításokat végzik a szakemberek. A szó legszorosabb értelmében. Ottjártunkkor a korlátok burkolatainak felületét ellenőrizték, a tér másik oldalán egy apró javítást végeztek.

Az ivókutak, a növénykazetták elkészültek, a szökőkút már működik, s a kültéri padok is azt várják, hogy helyükre emeljék őket. Hangulatos rejtett világítást építettek a burkolatokba. A teret úgy alakították ki, hogy optimális helyszíne legyen a városi nagyobb rendezvényeknek: az Árpád tér ugyanis így 6 ezer négyzetméteres rendezvényhelyszínnel bővült. A mélygarázs átadását korábban a járvány is jelentősen megnehezítette: három hónapig állt az építkezés emiatt.

Egy beruházásnak tűnik, mégis kettőnek számít hivatalosan a mélygarázs és a szolgáltatóház építése. Az előbbi uniós támogatásból, az utóbbi kizárólag a tatabányai önkormányzat finanszírozásában valósul meg. A mélygarázsra 5,5 milliárdnál is többet, a szolgáltatóházra 3,2 milliárdnál nagyobb összeget fordítanak. Mindkettő kivitelezője a WHB Kft., amelynek munkatársai az utóbbi időben már a szolgáltatóház befejezésére fókuszálhatnak.

Zsidek Ferenc elmondta: a mélygarázs gyakorlatilag elkészült. Jelenleg a használatbavételi engedély beadása van folyamatban. Ugyanakkor városi finanszírozással el kell készülnie a négyágú csomópontnak is, amely a Dózsa György útról a négysávoson áthaladva vezeti be a forgalmat a mélygarázs felé.

A közgyűlés majd a következő ülésén kell, hogy az üzemeltetéssel, a parkolási díjakkal kapcsolatban döntést hozzon. Várhatóan novemberben már meg tudják nyitni a mélygarázst. Tervezik, hogy az első hónapban ingyenes próbaüzemben működtetik a kétszintes parkolóházat. Előnyt jelent majd az autósoknak az is, hogy a mélygarázsból közvetlenül is megközelíthető lesz az üzletház.

A szolgáltatóház várhatóan az év végére készül el – vezetett tovább Zsidek Ferenc. Az eredeti tervekhez képest itt történt némi módosítás a kivitelezés során: két szinttel alacsonyabb lett mindkét épületrész, így 2,8 helyett 1,8 milliárdos hitelt kellett felvennie a városnak. Közben azonban drágult az építőanyagok ára, így a tervezettnél magasabbra kúszott a bekerülési költség.

Tárgyalnak már a lehetséges bérlőkkel. A hasznos alapterület szintenként 1400, a három toronyrészé egyenként 260 négyzetméter. A cél, hogy minél több szolgáltató költözzön ide, s váljék egyszerűbbé a tatabányaiak ügyintézése, de bankokkal, üzletek képviselőivel is folynak a tárgyalások, s vendéglátósokat keresnek. Mára a bérelhető helyiségek 70 százalékára van érdeklődő. A szolgáltatóház alatt további 70, s a városi kollégium mögött még 48 parkolóhelyet alakítanak ki.

Az épületre felkerült az üvegfüggöny, amely jól láthatóan kétféle, belülről ez mégsem látszik. Hatalmas kötegben állnak a hungarocell és a kőzetgyapot bálák. Teljes szigetelést kap az egész épület.

Jelenleg a legtöbb figyelmet a finombeton párkány elemeinek a beemelése okozza. Ez borítja a lépcsőket és a szolgáltatóház homlokzatát. A kétszintes épület tetején pedig a gépészet hatalmas ezüstös kazettái ragyognak. A fém dobozokban lévő műszerek működtetik majd az egész szolgáltatóházat. A mérnökök, a tervezők légiesen kialakított építészeti megoldásokkal teszik mindezeket láthatatlanná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában