bányásznap

2021.09.06. 07:00

450 kilós abroncsokkal birkóztak meg az erős emberek Oroszlányban (képek)

Programdús hétvégét tudhat maga mögött Oroszlány. A bányásznap elemei között volt kulturális program, komolyzenei fellépés, főzőverseny, koncert, de a sport szerelmesei sem csalódhattak.

Wágner Zsanett

Szombaton kora reggel már nem lehetett behajtani a város főútjára, a Rákóczi út hivatal előtti szakaszára, mert elkezdődött a nyolcadik csilletolóverseny. A hagyományos bányásznapi programra tizenhárom csapat vállalkozott, hogy a csaknem 450 kilós csillét végigtolja a kijelölt pályán, két fordulóval.

A térség országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit „Jó
szerencsét!” felkiáltással indította útjukra a vállalkozó szellemű csapatokat a csilletoló versenyen
Fotó: D. I. / 24 Óra

A hivatalos megnyitó után rajtolt az első csapat, a Pepe, akik igen magasra tették a mércét, ugyanis kevesebb mint 1 perc 1 másodperc alatt leküzdötték az akadályt. Az eredmény azonban nem volt elég a győzelemhez, megelőzték őket a rendőrök, akik egy éven keresztül a vándorkupa büszke tulajdonosai.

Ezután az Oroszlányi Bányászati Múzeumba invitálták az érdeklődőket, ahol Dr. File Beáta jegyző védnöksége mellett rendezték meg a X. Majki bányászok és bányamentők találkozóját. Az egykor nagy becsben tartott szakma képviselőire emlékeztek a „Bányászhősök falánál”, majd név szerint megemlékeztek a XX-as bányaüzem volt dolgozóiról.

A programsorozat részeként Bányásznapi Fúvószenekari Találkozót tartottak a Szent Borbála téren
Fotó: W. Zs. / 24 Óra

A programsorozat a Bányásznapi Fúvószenekari találkozóval folytatódott a Szent Borbála téren. A fellépőket – Aba Város Fúvószenekarát, Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekarát, a Bicskei Koncertfúvós Zenekart, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarát, valamint a házigazda Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekart – Lazók Zoltán polgármester és Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte.

Az erős emberek 450 kilogrammos abroncsokkal küzdöttek meg
Fotó: W. Zs. / 24 Óra

A továbbiakban a sportrendezvényeké volt a főszerep. A futball- és a kosármérkőzéseket kiegészítette egy nemzetközi esemény, az Erős Emberek Versenye az oroszlányi uszoda strandján, melyen 5 ország 10 izmos embere vett részt. A román, szlovák, cseh, lengyel és magyar versenyzők 5 versenyszámban mérték össze erejüket. Egyebek mellett volt gumikerék forgatás 450 kilogrammos abroncsokkal, súly cipelés több tíz méteren keresztül. Talán nem túlzás azt állítani, hogy aznap a néző is elfáradt, a súlyok puszta látványától. A legerősebbnek Fekete Miklós bizonyult.

A nap zárásaként Ocho Macho adott fantasztikus koncertet a Kölcsey-Központ szabadtéri színpadán.

Rotyogott a bográcsokban a pörkölt és a palócleves is
Fotó: W. Zs. / 24 Óra

Másnap, vasárnap délelőtt már tizennyolc kondérban rotyogott a gulyás, a palócleves, a kakaspörkölt, de a „cigánykáposzta” is. A bányászételek főzőversenyére a német delegáció hagyományos húsostésztájával készült, aminek hozzávalói több száz kilométert utaztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában