600 milliós támogatás

2021.09.30. 12:51

Elkészült a komáromi katolikus óvoda új épülete, már meg is áldották

Mintegy 600 millió forintos kormányzati támogatással épült új óvodát adtak át a Győri Egyházmegye beruházásában csütörtökön Komáromban.

Kemma.hu/MTI

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós az épület megáldása előtt elmondta, az a katolikus óvodafejlesztési program keretében 4-5 év alatt 200 óvoda újult meg, ezeknek körülbelül negyven százaléka új építésű ingatlan volt. Az ország egészét tekintve 2010 óta 16 ezer férőhellyel bővült az óvodai hálózat, a fejújítások és beruházások 1900 intézményt érintettek – tette hozzá.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a Kárpát-medencében indított óvodafejlesztési programban a magyarországinál jóval kisebb intézmények vettek részt. Közel ezer óvodát újítottak fel, közülük 175 intézmény új építésű.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, különféle ideológiák hatására sérülékeny és befolyásolható generációk nőttek fel, de az ideológiák eltűnésével a helyreállítás sok munkával jár, „de mi képesek vagyunk, hogy a keresztény értékeket tovább vigyük”.

Soltész Miklós a katolikus óvodafejlesztési programról is beszélt (Fotó: K. D. / 24 Óra)

Az épületet és használóit Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke áldotta meg.

Az egyházmegye főépítésze, Andorka Miklós korábban az MTI-nek elmondta: a Komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda mellé kétszintes, 628 négyzetméteres épületrészt emeltek, ahol a három csoportszoba mellett tornaszoba kapott helyet, továbbá vizesblokkokat, kiszolgáló helyiségeket és tálalókonyhát alakítottak ki.

Az udvaron új játszóeszközöket helyeztek el és óvodai sportpályát létesítettek. A közös épületben lévő intézménybe 221 iskolás és 59 óvodás jár. A költözéssel felszabaduló termekben az alsó tagozatosoknak alakítanak ki hat új tantermet. A egyházmegye tervei között szerepel, hogy hosszú távon a létesítményt tornacsarnokkal bővítsék.

További részletek a 24 Óra október elsejei számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában