új funkció

2021.09.06. 20:27

Állandó Vadászati Kiállítás és Oktatóközpont nyílt Tatabányán

Kívül-belül megszépült Tatabánya Óvárosában, a Liget-soron az egykori Bányakapitányság épülete. A Komárom-Esztergom Megyei Állandó Vadászati Kiállítás és Oktatóközpont talált itt otthonra, amelyet hétfőn avattak fel.

Mórocz Károly

Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója békés „lövési kísérlet” közben, jobbra Szalai Árpád, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) megyei elnöke

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A Hangvadász Kürt­együttes köszöntötte a résztvevőket. Ezután Szalai Árpádtól, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) megyei elnökétől megtudtuk, hogy szűkebb hazánkban mintegy 2000 tagja van az érdekvédelmi szervezetnek. Szerteágazó feladataik között az egyik kiemelt az Ismerd meg a vadászokat! program, amely során az általános és középiskolák diákok vándorkiállítást láthatnak. Ehhez kapcsolódnak majd a Vadászati Központban – a terület 1600 négyzetméter, az épületek 360 négyzetméteresek – a rendhagyó biológiaórák, amelyeken szó lesz a vadászatról, mint sportról és a vadgazdálkodás jelentőségéről.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője és dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott is kiemelte köszöntőjében az értékőrzés fontosságát, ennek érdekében az összefogást, valamint azt, hogy az ember és a természet kapcsolatának harmonikusabbá tételében fontos szerepe van az oktatásnak.

A szalagátvágás ünnepélyes pillanata az 1971-es Vadászati Világkiállításra emlékeztető kő mellett
Fotó: Z. I. / 24 Óra

Bors Richárd, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást szervező iroda szakmai igazgatója elmondta, hogy 50 év után rendezi meg újra Magyarország a jeles eseményt, amelyre nagyon sok vendéget várnak. Budapesten, a Hungexpó területén szeptember 25-től október 14-ig, mindennap 10 és 19 óra között lehet megcsodálni a különleges kiállítást, 75 000 négyzetméteren. Már jó előre érdemes válogatni a színes programok gazdag kínálatából.

Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója békés „lövési kísérlet” közben, jobbra Szalai Árpád, az Országos Magyar Vadászkamara
(OMVK) megyei elnöke
Fotó: Z. I. / 24 Óra

Dr. Jámbor László, az OMVK elnöke arról szólt, hogy 2018-tól összesen egymilliárd forintot fordítottak kiemelt kamarai célokra. Az elmúlt években például ebből a keretből tizennégy megyében kialakított hasonló épületeket, ezek közül egyértelműen ez az egyik legszínvonalasabb. Ennek, illetve az eddig végzett más irányú munkájuk elismeréseként a Hubertus Kereszt kitüntetés gyémánt fokozatát vehette át a vadászkamara országos elnökétől Szalai Árpád megyei elnök és Nagypál Zoltán titkár.

Az összefogást példázza, hogy az ünnepségen részt vett Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Borsó Tibor elnökhelyettes, Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, Schmidt Csaba, a TSZC kancellárja is, valamint a rendőrség, több erdőgazdaság, társkamara és vadásztársaság vezetője.

Itt lakott a Magyar Erdők Nagykövete

Különleges színfoltja volt az ünnepségnek, amikor Reviczky Gábor, a Tatabányához több szállal kötődő Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kapott szót. Sokan a Magyar Erdők Nagyköveteként ismerik, a Reviczkyvel az Erdőben filmsorozat főszereplője, aki a gyerekek örömére Erdő Ernő Bácsi hangja.

A népszerű színművész elmondta még azt is, hogy 1957 és 1964 között ebben az épületben laktak családjával, utána következett az államosítás, és a Tatabányai Szénbányák tulajdonába került. Az utóbbi években szomorúan látta a pusztulását a háznak és a kertnek. Most nagy az öröme, hogy újra minden megszépült; ez eggyel több ok arra, hogy még gyakrabban látogasson el szülővárosába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában