tanácsok

2021.08.29. 15:30

Tatabányai főorvos: hosszú és erős lesz a parlagfűszezon

Elnyúlhat az idei parlagfűszezon és az átlagosnál is nagyobb lehet a földek parlagfű-fertőzöttsége. Portálunk utánajárt, hogy a gyomnövény megyénk mely részein a legelterjedtebb és annak is, hogy szükség esetén hova forduljunk a további bejelentésekkel.

Wágner Zsanett

Extrém koncentrációban van jelen ezekben a napokban a parlagfű pollenje a levegőben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tömeges pollenszórás augusztusban kezdődik, és ekkor már komoly tüneteket okozhat az arra érzékenyek számára.

– A parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel ke­zelőorvosukat a megfelelő terápia beállítása érdekében – erre figyelmeztet dr. Le­hőcz Irma is. A tatabányai Szent Borbála Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztály főorvosa szerint az életmódváltozás, ha nem is szünteti meg, de nagy eséllyel csökkenti a tüneteket. Évről évre nő azok száma, akiknél a szemviszketés, orrfolyás és tüsszögés akkor is erősödik, amikor már csökken a pollenszám.

– Az elmúlt időszak hőhullámai miatt a szokásoshoz képest korábban virágzott a parlagfű. Ezt követték a záporok, a zivatarok, amelyek ugyan megtisztították a levegőt a pollenektől, de „elnyújthatják” a szezont, ami hivatalosan az első fagyokig tart – emelte ki a gyakori időjárás-változást dr. Lehőcz Irma, amikor a pollenterjedést leginkább befolyásoló tényezőről kérdeztük.

A májusi esők miatt idén az átlagosnál is nagyobb a földek parlagfű-fertőzöttsége. Hazánkban a növény több mint félmillió hektáron fordul elő tömegesen, jelentős károkat okoz a mezőgazdaságnak, az egészségügynek és az idegenforgalomnak. A parlagfű az egész megyében elterjedt – reagált megkeresésünkre a megyei kormányhivatal, amikor a fertőzött területekről érdeklődtünk. Hozzátették, jellemzően és nagyobb egyedszámban azonban a frissen bolygatott, nyílt talajfelszínű területeken fordul elő, valamint homoktalajokon.

Ennek megfelelően közutak és mezőgazdasági utak mentén, parcellák szegélyében, felhagyott szántóterületeken, új telepítésű lucernában és erdősítésekben, beruházások környezetében (ipari parkok, lakóparki építkezések, kerékpárutak) jelenhet meg tömegesen. Szerintük a megyében a megindított eljárások száma alapján különösen veszélyeztetettek a Bakonyalja települései, Tatabánya, Oroszlány és Dorog térsége.

Javasolják, hogy a lakosok vegyék igénybe a parlagfű-bejelentő rendszert

A belterületen előforduló parlagfű esetében az illetékes jegyző felé kell bejelentést tenni. Amennyiben az ingatlan önkormányzati tulajdonú, úgy a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya folytatja le az eljárást. Külterületi ingatlanok esetében a kormányhivatal földhivatali osztályához kell a bejelentést megtenni. Tekintettel arra, hogy az ingatlan fekvésétől függően az eljárás folytatására más-más hatóság jogosult, a kormányhivatalban azt javasolják, hogy az állampolgári bejelentéseket a parlagfű-bejelentő rendszerben tegyék meg, melynek mobil applikációja is letölthető (pbr.nebih.gov.hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában