kultúra

2021.08.08. 20:00

Patrát szaggattak az asszonyok, jaksiztak a férfiak a roma családi napon Szőlősön

Röpült a kártya, pendült a tambura, a levegőben tűzön főtt ételek illata szállt – roma családi napot tartottak szombaton a vértesszőlősi Közösségi Házban. A közösség kultúráját minden érzékszervvel tapasztalható módon ismerhették meg az vendégek.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Két éve alakult a településen a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Alapítása óta a falubeliekkel szervezett közös rendezvényeken képviselik a cigány közösséget, a hétvégén azonban a közösség önálló eseményén, a színes programkínálattal kecsegtető roma családi napon gyűltek össze.

A nemzetiségi önkormányzat elnöke Sztojka-Bihari Gusztáv elmondta, az országban egyedülálló módon a családi napon szerveztek először Jaksi bajnokságot. A roma közösségi kártyajáték hagyománya több száz évre nyúlik vissza, szabályai a pontrendszer alapú magyar snapszerre épülnek. A helyezetteket oklevéllel, serleggel díjazták.

Fotó: Dallos István / 24 Óra

A kupát követően Vértesszőlős polgármestere, Nagy Csaba köszöntötte az egybegyűlteket, beszédében a település vezetősége nevében megköszönte az önkormányzat áldozatos munkáját. Bencsik János országgyűlési képviselő kiemelte: a hagyományokat éltetni, nem őrizni kell, ennek sikerességéhez gratulált, folytatásához pedig sok sikert kívánt az önkormányzat tagjainak.

Fotó: Dallos István / 24 Óra

Az eseményen képviseltette magát a cigány öltözet kultúráját őrző, esztergomi székhelyű Gipsy Style varroda is. A márkát a Befogadó Társadalomért Egyesület hozta létre, hogy roma lányok alkothassák meg az általuk megálmodott ruhákat, és később akár a társadalmi vállalkozás varrodájában helyezkedjenek el. Sztojkáné Hergovics Györgyi, az egyesület elnöke a varroda legújabb vívmányát, a Candybol-t is bemutatta, amely egy, a kendő és boleró keresztezéséből született díszes női mellényke.

A nap folytatásában a tizenöt éve alapított Arany Csillagok táncegyüttes bemutatója, kanna, és kanáltánca következett, emellett a gyerekeknek kedveskedve arcfestésre is volt lehetőség.

A programok alatt lehetőség nyílt egy interaktív kímastratégiai kérdőív kitöltésére is, melyet a KEHOP kímatudatosságot elősegítő programja tett lehetővé. A nap hátralévő részében ételeket tálaltak, az est folyamán pedig a résztvevők egy igazi táncest keretében mulatoztak.

Gasztronómiai élmények

Sztojka-Bihari Gusztávné vezénylésével a ház konyhájában és a kerthelyiségben felállított bográcsokban a roma tradícióknak megfelelően romani piri, azaz a kacsacombbal tálalt májas tészta, borsóleves és pörkölt is készült. Utóbbiak cigány módra, azaz a hagyományosnál több paprikával, gazdagabb fűszerezéssel főttek. A színes főkötőt viselő, szorgos asszonyok és lányok még a rétes lisztből gyúrt levéltésztát, az úgynevezett patrát is kézzel szaggatták – később ezeket szolgálták fel a családi nap résztvevőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában