kihívás a jövőért

2021.08.09. 14:00

10 spórolós tipp a műanyagmentes élethez – a mosható intim kehely csak egy közülük

Véget ért a július, ami azt jelenti, hogy a végéhez ért a műanyagmentes július elnevezésű kezdeményezés is. Útravalóul tippeket hoztunk, hogyan folytathatjuk a felesleges szemét nélküli életet.

Szénási Szimonetta

Idén talán még aktuálisabb a felelesleges hulladéktermelést megcélzó kampány, a műanyagmentes július, hiszen a hónapban életbe lépett az egyszer használatos műanyag tárgyakat betiltó rendelet. Korábban már összegyűjtöttünk néhány ötletet, amikkel kikerülhető a felesleges műanyagtárgyak használata, ezúttal pedig újabb tíz tippel segítjük nemcsak a műanyag-, de mindenféle szemét csökkentését.

1.) Vidd magaddal!

Nagyon egyszerű praktika a saját kávésbögre, illetve ételhordó használata. A legtöbb helyen nyitottak arra, hogy saját pohárba, illetve dobozba tegyék az elvitelre kért italt és ételt. Egy szép termoszból pedig még jobban is esik a kávé, mint egy snassz műanyag, vagy egy könnyen elázó papír pohárból.

2.) Tudatos szépségápolás

Ma már szerencsére nagyon sok kozmetikum elérhető környezetbarát – újrahasznosítható vagy visszaváltható papír-, illetve üveg – csomagolásban (sőt csomagolásmentesen is, például szappanok). Emellett számos szépségápolási eszköz kapható többször használható kivitelben, amiket elég csak egyszer megvenni. Jó példa erre a kozmetikai vattakorong textilből készült, mosható alternatívája. A női intimhigiéniás termékek teljes palettájának szintén van mosható verziója, mint mosható tisztasági vagy intim betétek, illetve intim kelyhek.

3.) Mondj nemet a zacskóra!

Bár a papírzacskó a boltok többségében már alapfelszerelés, és hamarosan a műanyagok közül is csak a tartósakkal vagy lebomlókkal találkozhatunk a pénztáraknál, de még ennél is sokkal környezettudatosabb döntés, ha eleve viszünk magunkkal textil szatyrot, akár több darabot is.

4.) Szóda, víztisztító, szörp

Gyakran hallani azt az érvet a műanyag palackos üdítők és ásványvizek mellett, hogy azok flakonja újrahasznosítható. Nos, ez részben igaz, hiszen csak egy bizonyos százalékát lehet még egyszer felhasználni, és a folyamat sem ismételhető végtelenszer. Sokkal környezetbarátabb megoldás egy víztisztító kancsó beszerzése. Emellett létezik házi szénsavasító készülék is, továbbá sok településen van lehetőség visszaváltható szóda vásárlására, amit többnyire házhoz is hoznak, illetve cserélnek. A szörpök pedig jó alternatívái az üdítőitaloknak, pláne, ha valódi gyümölcsből készülnek.

5.) Kipukkadt a lufi

Az elmúlt időszakban a figyelem középpontjába kerültek a ballagási, születésnapi vagy a mostanában oly divatos gender reveal (azaz a születendő baba nemét felfedő) bulik dekorációi, azon belül is a sok műanyag szemetet jelentő léggömbök vannak a célkeresztben. Bár már kaphatók latex alapú luftballonok, azok lebomlási ideje is hosszú, így az igazán környezettudatos lépés az, ha nem ilyen jellegű dekort választunk. Ugyanez áll a glitterekre, csillámokra és flitterekre is, amik ráadásul le sem bomlanak.

6.) Nem kell agyoncsomagolni!

Számomra megdöbbentő, egyben elszomorító azt látni, hogy a legtöbb nagy üzletben még a gyümölcsöket és a zöldségeket is fóliázzák, ráadásul egyesével! A fóliázott uborkánál és a nejlonba burkolt salátánál kevés lehangolóbb dolgot látni a boltban – talán csak azt, amikor ezeket még külön be is zacskózzák a vásárlók. Ezen termékek csomagolásmentes verziója egy textil szatyorba téve máris egy adag műanyag szeméttől kímél meg minket és a bolygót.

7.) Kreatívan a konyhában

A maradékmentés szó nem hangzik valami ínycsiklandozóan, a mögötte meghúzódó elv azonban annál dicséretesebb! A lényeg, hogy ne dobjuk ki a megmaradt ételt, helyette próbáljunk ötletelni, milyen más fogáshoz tudnánk felhasználni. Számos recept segít ebben, meg persze a fantáziánk is. Például egy kis megmaradt húsból remek tejszínes tésztaszósz készíthető, a cukkinivég mehet a lecsóba, csak úgy franciásan, a kifőtt tészta új életre kel rakott verzióban, és még sorolhatnánk. A hónap végére sokat spórolhatunk ezzel a módszerrel, ami a pénztárcánk mellett a keletkezett hulladék mennyiségén is látszani fog.

A megmaradt rizs új élete: sajtos rizskorong
Fotó: Sz. Sz.

8.) Cserebere

Bár a ruhaneműkre nem szokás műanyagként tekinteni, de a műszálas anyagok bizony azok. A megunt ruhák a szemétbe dobva ugyanúgy műanyaghulladéknak minősülnek. Ennél jobb megoldás, ha inkább elajándékozzuk vagy adományba adjuk a még hordható holmikat. Az internetnek hála mi magunk is beszerezhetünk így használt, de még szép darabokat. Ugyanez igaz bármilyen tárgyra, mint a gyerekjátékok, a lakásdekorációk, a bútorok. Ma már nem ciki másodkézből vásárolni, sőt nagyon tudatos szemléletre vall!

9.) Csomagolásmentes boltok

Már nagyon sok városban elérhetők olyan üzletek, ahol saját edénybe, üvegbe és szatyorba mérhetjük ki a kívánt termékeket. Ez olyan szempontból is praktikus, hogy az így megvett lencse, tészta vagy éppen üvegbe töltött ecet ízlézes, és rögtön mehet a kamra polcára.

10.) Mérlegelj!

Sok felesleges műanyagszeméttől kíméljük meg a Földet, ha az adott termék megvásárlása előtt feltesszük magunknak ezt az egyszerű kérdést: valóban szükségünk van rá? Kell-e a századik műanyag figura a gyereknek, egy újabb „jóleszmajdvalamire” műanyag csecsebecse, vagy a valószínűleg egy szezont kibíró, de éppen akciós akármi? Ha a válasz nem, akkor okosabb visszatenni a polcra. Takarításkor is hálásak leszünk magunknak a kacatmentes otthonért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában