jubileum

2021.08.13. 15:37

Méltó módon tekintenek vissza 100 éves múltjukra a dorogi bányászok

Emléktárgyakkal, kiadványokkal, eseményekkel készül közelgő századik születésnapjára az OMBKE dorogi szervezete.

Fenyvesi Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) helyi szervezete készül októberi, 100. születésnapja méltó megünneplésére. Már elkészült öt múltidéző füzet, adta hírül a Dorog.hu oldalon Dankó József helytörténet-kutató.

A 100 éves az OMBKE Dorogi Helyi Szervezete című, harminchat oldalas centenáriumi emlékfüzetben dr. Korompay Péter, illetve Solymár Judit gyémántokleveles gépészmérnök napjainkig összegzi a csapat történetét, böngészhető a mostani tagok névsora. Tartalmas összeállítás a tagságnak a Bányászati és Kohászati Lapokban megjelent, dorogi szénmedencével foglalkozó publikációinak listája. A bibliográfia 173 szakcikket jelöl meg.

Dr. Korompay Péter munkája a Dorogi (Esztergomi)-Pilisi szénmedence bányászatának termelési adatai aknánként című, hatvanegy oldalas kiadvány. A dokumentált tényeket hosszan sorakoztató, változatosan illusztrált összeállítás a térség ötvenegy aknájának termelését összegzi. Látható, hogy mikor, mennyi szén alakította az iparág hazai eredményeit. Tanulmányozhatóak a nagy csúcsok, illetve a visszaesés időszakai.

Stílszerűen száz példányban száz oldalon lapozható a 100 év-100 kép mottójú, 100 éves a hagyományápolás a dorogi szénmedencében című album. Az izgalmas, gondolatébresztő felvételek olyan eseményeket örökítenek meg, mint például Horthy Miklós kormányzó 1921-es dorogi bányalátogatása, esti pompájában az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus tiszteletére emelt Szénoltár, dr. Lévárdi Ferenc trösztigazgató, későbbi nehézipari miniszter beszéde a Munkásotthon teraszán, a miniszterelnök-helyettesi székig jutó lábatlani Havasi Ferenc a Lencsehegy II. bányaüzem átadásán, Erdő Péter bíboros, Dorog díszpolgára zászlószentelése a Bányász templomban 2008-ban.

A bányász szakestélyek kedvelt, szellemes, vidám dalainak szövegei sorakoznak ötvenhat oldalon A mi nótáink című füzetben. A válogatást Salzinger György okleveles bányamérnök készítette.

 

Értéktárat ért a vágathajtó

Glevitzky István, a helyi szervezet aranyokleveles bányagépészmérnök, okleveles bányaművelő mérnök elnöke és a titkár, dr. Korompay Péter aranyokleveles bányagépészmérnök, okleveles gazdasági mérnök közös munkája a 100 éve kezdődött a vágathajtás gépesítése Dorogon című negyvenoldalas füzet. A munkafolyamatról a szakemberek körében sokaknak a legendás, F típusú gépcsalád jut először az eszébe. Olyan dorogi fejlesztésű találmányról van szó, amelyet 1949-ben jelentett be dr. Ajtay Zoltán, Szilárd József és Koszorús István. Az első kísérletek a Dorogi Szénbányák Tokod-Altárói bányaüzemében zajlottak az F-1 típusú kézi réselő szerszámmal. A gépcsaládból 1968-ban a világ 22 országában 165 darabot adtak el. Olyan világszabadalom lett, amely helyet kapott a megyei értéktárban. A fejtés gépesítésének története azonban már 1921-ben kezdődött a művájárral, atyamestere dr. Schmidt Sándor, a szénmedence fejlődésének legendás szakembere volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában