ünnep

2021.08.21. 07:00

Megáldották és megszegték az új magyar kenyeret Esztergomban (képek)

A történelmi egyházak részvételével tartotta hagyományos új kenyér ünnepét Esztergom augusztus 20-án.

P. Z.

Klimentné Ferenczy Andrea, evangélikus lelkész megáldja az új kenyeret

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

A Szentgyörgymezői Olvasókörben rendezett ünnepségen számos városi és megyei vezető között részt vett Hernádi Ádám polgármester, Steindl Balázs, a megyei önkormányzat alelnöke és Bognár Ferenc, a megyei Vöröskereszt elnöke is.

Az eseményen Hernádi Ádám polgármester köszöntőjében rámutatott, hogy az államalapító királlyá koronázásának városától Esztergomtól aligha lehet hitelesebb helyszíne az emlékezésnek, amikor a magyar állam születését ünnepeljük. A polgármester hozzátette, hogy Szent István egy olyan közösséget vezetett, melyre minden tagja büszkén gondol. Ez pedig azért volt lehetséges, mert a magyar állam megalapítása, függetlensége, a jog és a rend megteremtése István számára nem hatalmi kérdés volt, hanem személyes ügy, mondta.

Esztergom első embere beszéde után az egyházak egy-egy képviselőjének áldása következett, melynek során a lelkészek, papok az új kenyérről, mint az Istentől kapott eledel fontosságáról, illetve Krisztus testéről is beszéltek a különböző ó- és újszövetségi igék alapján. A református, evangélikus és római katolikus áldások után, a helyi szokáshoz ragaszkodva, ezúttal is a polgármester szegte meg az új kenyeret.

Az emelkedett pillanat után kihirdették a legszebb konyhakertek országos versenye helyi győzteseit, illetve hivatalosan is megnyitották az olvasókör udvarán kiállított terményekből készült kompozíciók bemutatóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában