Magyarok Kenyere

2021.08.04. 12:48

7-8 tonna búzához juthatnak a rászorulók Komárom-Esztergomból (képek)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetségek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Magyarok Kenyere Alapítvány hívott vendégeket Tatára, a Hotel Gottwaldba a keddi megyei búzagyűjtő ünnepségre.

Mórocz Károly

Katolikus, református és evangélikus lelkész áldása a kenyérre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A rendezvényen megjelentek többen is a búzagyűjtésben részt vevők közül. Elfogadta a meghívást Jakab István, az Ország­gyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, dr. Völner Pál miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott, Michl József, Tata polgármestere, Szedlák Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója, dr. Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, valamint Zoltai Dániel titkár.

Házigazdaként először Michl József, Tata polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd a jelenlévő politikusok is. Mindannyian köszönetüket hangsúlyozták, és az összetartás, összefogás fontosságát. A legnehezebb körülmények közepette is képes a megújulásra az, akiben erős a hit, a remény és a szeretet.

 

Dr. Balogh Zoltán, a NAK és a MAGOSZ megyei elnöke mondott beszédet. Megtudtuk, hogy immár hetedik alkalommal szervezik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a búzagyűjtést. Esztendőről esztendőre hagyományszerűen végzik ezt a szolgálatot, a búza gyűjtését, az őröltetést, a liszt adományozását. Hangsúlyozta, minden fáradtság és esetleges sikertelenség eltörpül az adományozás, a részvétel, a „valamit tettünk” öröme mellett a mosolygó arcok láttán. Kiépített pontokon, Bokodon, Ászáron, Nagyigmándon, Tatán, Komáromban és Ácson gyűjtik a gabonát.

– Az elmúlt évben megyénkben 6,5 tonna adománybúza gyűlt össze, 3825 kiló lisztet tudtunk 11 intézmény részére adományozni – sorolja az elnök. – Az idei gyűjtés még nem fejeződött be, 7-8 tonna búzával számolunk. A mostani adománygyűjtés során a kocsi Aranykocsi Zrt. és a nagyigmándi Cornmill Hungary Kft. egy-egy tonna búzát adományozott. Az őrlést ebben az évben is a Goodmills Magyarország Malomipari Kft. végzi. Hozzátette, a következő napokban és hetekben is várják az adományokat. Beszéde végén azt kívánta, Isten áldja meg a magyar gazdát!

Hárman áldották meg a kenyeret

A gyűjtők nevében Szentirmay Károly, Körmendi Miklós, László Kálmán és Gulyás János adott át három zsák búzát a politikusoknak. A terményt és az új kenyeret Deák László református lelkész, Frankó Mátyás evangélikus lelkész és Havassy Bálint László katolikus plébános megáldotta, megszentelte, majd Michl József kenyérszegése következett. – Hálásak vagyunk, hogy a Teremtő idén is segítette gazdáinkat, ők pedig segítenek a rászorulóknak – mondta a házigazda, Tata polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában