Magyar Falu Program

2021.08.06. 07:00

Élhetőbbé váltak a kistelepülések is Komárom-Esztergomban

A Magyar Falu Program előnyeiről, az elkövetkezendő időszakban pályázható projektekről is beszámolt csütörtökön Vértessomlón Gyopáros Alpár. A kormánybiztos megtekintett néhányat a településen megvalósuló beruházásokból is.

Sugár Gabi

Czunyiné dr. Bertalan Judit, Gyopáros Alpár és Igó István a sajtótájékoztatón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

– A hazai vidékfejlesztés zászlóshajója a Magyar Falu Program – fogalmazott Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Vértessomlón tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a sikerességéhez hozzájárul az is, hogy ez az egyik legrugalmasabb támogatási rendszer. Helyi vezetőkkel állandó konzultációkat folytatnak és folytattak annak érdekében, hogy valóban a falun élők igényeihez igazodjon. A konzultációk évekkel ezelőtt indultak, majd 2019-ben kiírták az első pályázatokat. Legfontosabb erénye a programnak a pályázati rendszer gyorsasága: hatvan nap áll rendelkezésre a beadásra, ugyancsak ennyi idő alatt születnek meg a döntések, és a támogatói okiratok aláírását követően öt napon belül utalják a pénzt.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, Gyopáros Alpár és Igó István a sajtótájékoztatón
Fotó: Z. I. / 24 Óra

– Óriási eljárásrendi segítség áll a pályázók rendelkezésére – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: a programot 2022-ben is kívánják folytatni. Főként a legnépszerűbb témákkal: önkormányzati útfelújítás, karbantartási eszközök beszerzése, intézmények és járdák felújítása. Év végéig háromezer kilométernyi út újult meg, jövőre további 15 ezret szeretnének felújítani.

Kiemelte: 2019-től 12 ezer nyertes pályázó 130 milliárd forint támogatást kapott. Az idén 14 pályázatot hirdettek. Hamarosan lesz egy újabb felhívás, amely a falunapok megrendezését segíti egymillió forinttal. Az önkormányzatokon kívül már civil szervezetek is pályázhatnak a programra. A falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) is igen népszerű. Huszonháromezer család igényelte csaknem 130 milliárd forint értékben. Kétezer-ötszáz kistelepülésen csökkent az ott élők száma, az elmúlt két évben a falusi CSOK-nak köszönhetően a felében megállt vagy nőtt a népességszám.

A Magyar Falu Program új eleme a piaci szereplők támogatása. A hazai kisboltokat célozzák most meg – különösen azok számára lesz a pályázat jó lehetőség, amik valamilyen plusz szolgáltatást is nyújtanak.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: negyvenegy települést képvisel, s ezek nagy része ötezer fő alatti. A Magyar Falu Program kiváló fejlesztési lehetőségeket jelent számukra. Több szakaszon is megújultak az utak, az infrastrukturális fejlesztések mellett eszközfejlesztések is megvalósultak.

Félmillió forintot takarítanak meg

Igó István, a házigazda-település polgármestere ismertette a Magyar Falu Program keretében Vértessomlón megvalósult beruházásokat. Több belterületi útszakasz is megújulhatott. Civil szervezetek is részesültek a programból, a polgárőrség új robogókat, a tűzoltóság egy modern eszközt tudott vásárolni, amely nagy segítséget jelent esetleges baleseteknél.

A sajtótájékoztató után a delegáció ellátogatott a közeli orvosi rendelőbe, ahol Igó István megmutatta a fejlesztések eredményét. Az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően napelemek kerültek az épületre, így a fűtési költség szinte teljesen leredukálódott, azaz éves szinten félmillió forintot tudnak megtakarítani. A belső felújítás mellett eszközöket is tudtak vásárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában