megyejáró

2021.08.28. 11:30

Bemutatkozik Várgesztes, ahol a természet szerelmesei előtt kinyílik a világ

Kátyúmentes utak, járdák, növekvő lélekszám. Hatalmas összefogás jellemezte az itt élőket a járvány idején, s a hétvégén zajlott az egyik legjelentősebb ünnepük, a Csengőnap. Rising Károlyné polgármesterrel beszélgettünk.

Sugár Gabi

Az aszfaltozott Széna utat váparendszerű vízelvezetővel tavaly adták át. Nyitott árokrendszerrel csatlakozott ahhoz a zöldterülethez, melyen keresztül a váratlanul lezúduló csapadékvíz a gesztesi víztározó tóba folyik. E terület rendezése már három évtizede napirenden volt, most TOP-os pályázat tette lehetővé – újságolta Rising Károlyné. Hozzátette: a hegy tetején, s a völgyben fekvő falu csapadékvíz elvezetésének újabb állomása lesz a fő utca árokrendszerének kiépítése. Belügyminisztériumi támogatásból javították ki a Vértes és Petőfi utcát, s az Összekötő és Hegyalja utat, valamint az árokrendszereiket.

Rising Károlyné köszöntötte a Csengőnapon a vendégeket (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

– A kátyúk és nehezen járható utak száma jelentősen csökkent az elmúlt évben – hangsúlyozta a polgármester. Keresik a lehetőséget még járdák felújítására, ezért nagyon várják, hogy a Magyar Falu Programban megítélt 81128-as út Gesztest érintő szakasza elkészüljön.

Sorra szűnnek meg a gazdátlan telkek, nincsenek jelenleg üres ingatlanok. A település lélekszáma 644 főre gyarapodott.

– Lakhelyünk természeti adottságainak őrzése is komoly vállalás, környezetünket tudatosan védjük. Gyűjtjük a szelektív- és zöldhulladékot, s a használt sütőolajat is. Már az óvodásokat is erre neveljük. Megható volt, amikor egy kisgyermek elmagyarázta nekem, hogy hová kell vinni Gesztesen a használt sütőolajat és miért nem szabad a csapba önteni – mondta a polgármester.

A járvány kapcsán több intézkedést is meg kellett hozniuk. A szálláshelyek bezárása miatt nem tudott vendégeket fogadni a Villapark, a legjelentősebb gazdasági partnerük. Módosítani kellett a költségvetést. Az intézmények működését, a védekezéssel összefüggő követelményeket a megszorítások ellenére is biztosították.

Látnivalók

A XIV. századi, Zsigmond korabeli gesztesi vár és várrét mellett érdemes felkeresni a templomot is. Harangját 1872. augusztus 15-én húzták meg először, melyet Moser Mátyás helybéli lakos és felesége Wachtler Anna vett 250 forintért. További látnivalók: Lourdes-i Mária-szobor a gesztesi sziklaüregben, a vár felé vezető út mentén; hősi emlékmű; horgásztó és sétány; Gesztes-patak partja; egyéb jelzett turistaútvonalak. Környékbeli kirándulóhelyek: Szarvas-kút; Mátyás-kút. A fejlesztést finanszírozó határozatot a megyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé.

– A járvány alatti lezárások idején nagyon sokan keresték fel településünket. Fel tudtunk készülni arra, hogy lakóink védelme mellett a túrázók, kirándulók élvezhessék e gyönyörű természeti környezetet. Turistaparkolót alakítottunk ki, a Kéktúra útvonalát a falunkat két irányban elkerülve, táblás és térképes navigációval segítettük. A pecsétet is áthelyeztük. Az egészet a helyi képviselő testület tagjai végezték civil szervezeteinkkel együtt. Első közös együttlétük a faluház udvarán megrendezett főzőverseny volt. A hosszú bezártság után nagyon jólesett egy asztalhoz ülni és beszélgetni, és közösen főzni. A hagyományos sváb ételek mellett székely finomságokkal kínálták egymást a versenyző csapatok.

Jó hangulatban telt a Gesztesi Sport Egyesület évadzáró ünnepe is, ahol a bajnokcsapatot köszönthették az önkormányzaton kívül a lelkes támogatók. A sportolók a megyei III. osztály élén végeztek. A sportcsarnok, a kültéri sportpark és faluház udvara kiváló helyet biztosít minden korosztálynak az aktív mozgásra. A terepen szervezett futás, kerékpározás, sportrendezvények mellett a többnapos ünnepeken ezres nagyságú tömeg érkezik Gesztesre.

Hét éve nem látogatható a vár

A hétszáz éves gesztesi vár fal­omlás miatt hét éve alussza Csipkerózsika-álmát. A történelmi emlékhely nem látogatható, körbe van kerítve.

– Nemzedékek népes sora hozza falunkba családtagjait. Mesélnek a turistaszállóban töltött szép napokról, az erdő rejtelmeiről, kialakult barátságokról, a helyiek vendégszeretetéről. Velünk együtt reménykedünk, hogy felújítás után egyszer újra lesz élet a várban – hangsúlyozta Rising Károlyné polgármester.

Az évszázadok során a vár többször cserélt gazdát, védőműveit és épületeit a lakosság kezdte lebontani. Gróf Esterházy József engedélyével köveiből készítették el a majki kamalduli rendház épületegyüttesét. 1795-ben a várat már romként említették. A vár épségben maradt földszintjébe és magasan álló első emeleti falai közé 1932-ben menedékházat építettek, amely a háborúban elpusztult. A helyreállítási munkák során turistaszállót alakítottak ki, ahol 2014-ig 134 főt tudtak elszállásolni.

Dalos három évtized

Várgesztesen az elmúlt hétvégén tartották a Csengőnapot, ahol az újszülöttek köszöntése mellett megünnepelték a Német Kultúregyesület három évtizedes működését is. A rendkívül népszerű és számtalan helyen fellépő dalkör mellett a német hagyományok egész sorát tartják életben a településen. A húsvéti ételszentelés mellett hozzájuk fűződnek az esküvői népszokások, egyházi ünnepekhez kapcsolódó rítusok, az advent, a Christkindl, a borszentelés, a zarándok­utak és búcsújárás, a termény betakarítás, a szüret, a befőzések és eltevések, a disznóvágás és ételtartósítás füstöléssel, a komatál, a betegek látogatása is a faluban.

Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

– Számomra a család szerepe, a rokoni összetartás és a szokások hagyománnyá nemesülése nagyon fontos élmény – hangsúlyozta Rising Károlyné polgármester. – Ez az a kincs, amit nem vehet el tőlünk senki, amit személyes példamutatással adunk tovább. A Német Kultúregyesület éppen ezt teszi. Dicséret és elismerés illeti őket. Éppen ezért a csengőnapi ünnepségen oklevéllel, virággal és tortával köszöntöttük őket.

Horgásztóig a „kéken”

Az Országos Kéktúra útvonaláig rendkívüli adottságú területen élhetik meg a flóra–és faunaváltozást azok, akik az Árnyas Tanösvényen sétálnak a falu felé. Kétszáz méteren belül a homoki gyepes területről nedves patakvölgybe érnek, majd mészkő sziklahát mellett haladva a falu előtt kialakított horgásztóhoz jutnak. A Vértes­erdő támogatásával készült tájékoztató táblák hasznos információkat tartalmaznak. A Zsigmond-kőről csodálatos panoráma nyílik. A település kezdeményezte, hogy a tanösvény bekerüljön a Megyei Értéktárba.

Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Segít a megye

Komoly turisztikai attrakció létesülhet Várgesztesen! Májusban érkezett a jó hír, hogy 98 millió forintos plusztámogatás érkezik a Keltike Ház – ökoturisztikai központ létrehozására a korábban megítélt 50 millió forint mellé. A régóta üresen álló épület korszerűen és interaktív módon szolgálja majd a látogatókat. Lesz rendezvénytere is, helyet kapnak benne családbarát pihenő- és kiszolgálóhelyiségek, vizesblokkok. Évente többször turisztikai rendezvények csalogatják majd az érdeklődőket. Számos kistelepülésnek hoz nagy lépéseket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program – fejezte ki örömét Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

Az összeállítás a Várgesztesi Önkormányzat támogatásával készült.

Címkék#megyejáró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában