megyejáró

2021.08.29. 11:30

Bemutatkozik Lábatlan, ahol új kikötővel léphetnek a Dunakanyar vérkeringésébe

Az előző önkormányzati választás óta Lábatlan igencsak rálépett a fejlődés útjára, hiszen sorban valósulnak meg a fejlesztések. A helyiek legnagyobb örömére a település szépen lassan egy kulturális fellegvárrá válik.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az idei év elején a város kapacitásait igencsak lekötötte a járványkezelés. Sajnos Lábatlanon is áldozatokat szedett a pandémia, az önkormányzat pedig igyekezett segítséget nyújtani az érintett családoknak.

Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra

– Lehetőségeinkhez mérten mindent megtettünk. A város több pontján, köztük közintézményekben, az Egészségházban is folyamatosan zajlott a fertőtlenítés. Köszönet illeti az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat és az intézményi dolgozókat a helytállásukért – mondta Teller Péter polgármester.

Tovább szépült a Gerenday kert

A Duna-parton található új közösségi téren kívül sok kulturális programot rendeznek a Gerenday Közösségi Házban, illetve a mellette található mintegy kéthektáros Gerenday kertben. Utóbbi helyszínt is továbbfejlesztette az önkormányzat, a szabadtéri színpad nézőterére például új ülőalkalmatosságokat szereztek be. A fák és bokrok között megbújó régi, eliszapolódott kis tavat mintegy 5 millió forintból varázsolták újjá, a medret kibetonozták, új fóliaréteget fektettek le. A csobogóval ellátott kis vízfelület igazi ékszerdoboza lett a kertnek, a benne élő halak, illetve a már nyíló tavirózsa sokak érdeklődését felkelthetik. A jelenlegi állapot megőrzése érdekében kamerával figyelik a tavat és környezetét.

Az élet természetesen nem állt meg, több fontos projekt is elindult, illetve megvalósult a településen. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával mintegy 200 millió forintos összköltségű szabadtériszínpad-beruházás első ütemeként színpad létesült a Duna partján, továbbá elkészült a lelátó egy része, a színpad körüli út.

– Még nincs vége a projektnek, hiszen a következő fázisban szeretnénk lefedni a színpadot, elkészülne a látványvilágítás és a nézőtér második része, a teraszos kialakítású lelátó is – tette hozzá.

Több utcát is felújítanak

Nemcsak a vízparton, hanem a város további részén is elindultak a beruházások. Saját forrásból, illetve a Belügyminisztérium pályázatán elnyert támogatásból újítják fel az önkormányzati tulajdonban lévő Arborétum, Hársfa, Mandulás és Piszkei utcákat. Teller Péter elmondta, jelen pillanatban a Paprét utca teljes rekonstrukcióján dolgoznak, a pályázati anyagot a Magyar Kisvárosok Programba szeretnék benyújtani. Azért van szükség a 80-100 milliós beruházásra, mivel az útburkolat elöregedett a csőtörések miatt többször meg kellett bontani és már szinte használhatatlanná vált. A felújítás keretében kicserélik a régi palacsöves vízvezetékrendszert, ezután pedig rákötik majd az ingatlanokat az új hálózatra.

Teller Péter elmondta, távlati terveik között szerepel egy szabadstrand kialakítása, továbbá a vasúti töltés és a folyó közötti területen még több szabadtéri elemet helyeznének el. Egy sportcélú csónak- és hajókikötő létrehozása is napirenden van. Remélik, a meglévő és az új kikötő révén bekapcsolódhatnak a Dunakanyar vérkeringésbe. Mivel önerőből nehéz ekkora projekteket megvalósítani, ezért igyekeznek maximálisan kihasználni a pályázatok nyújtotta lehetőségeket.

Sportegyesületek

A Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesület tömegeket mozgat meg, a sportolók rendre jól szerepelnek a kajak-kenu versenyeken, nyáron a Duna-parton edzőtábort is tartottak. A Lábatlani Egyetértés SE felnőtt labdarúgócsapata tavaly alakult újra és jó eredménnyel zárta az előző szezont, így idén már a megyei másod­osztályban bizonyíthatnak. A Kiss Lenke Kosársulival kötött megállapodás értelmében kosárlabdautánpótlás-nevelő bázissá alakulhat át a sportcsarnoknál lévő régi iskolaépület.

Egyre élénkül a helyi turizmus

Tavaly szeptemberben adták át az egykori postakocsi épületből létesített látogatóközpontot, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elnyert támogatási összegből alakítottak át erre a célra. A Dunamente Ökocentrum a járványhelyzet enyhülését követően májustól fogad vendégeket, Teller Péter örömét fejezte ki, hiszen az intézmény azóta teljes kapacitással működik. Szekér Zoltán, az Ökocentrum csapatának vezetője társaival együtt nagy népszerűségnek örvendő programokkal várják az érdeklődőket.

A fiatalok Miniguider, azaz gyermek-túravezető képzésen is részt vehetnek, a látogatók a kiállítás megtekintésén túl, vízre is szállhatnak. Májusban indult el hivatalosan a centrumhoz kapcsolódó Dunamente Superior MTB csapat, ami heti több­alkalmas edzésekkel további sportolási lehetőséget is kínál. A szervezet a Lábatlani Városi Napokon tartja meg országos programsorozatának záróeseményét, melynek keretében egy versenyt rendeznek meg.

Műfüves pálya

Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra

Népszerű lett a májusban átadott lábatlani tizenkét méter széles és huszonnégy méter hosszú műfüves pálya: nem csak a közeli óvodába járó gyermekek, hanem az idősebb korosztály is szívesen használja a játékteret. A felnőttekből álló baráti társaságok rendszeresen bérlik a helyet.

Lovas bemutatón is részt vehettek

Nagy sikereknek örvendnek a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat „Megyénk körül megyünk körül” elnevezésű identitás programja keretein belül lebonyolított páros települési találkozók. Lábatlan júliusban fogadta a kecskédi delegációt, a vendégek számára változatos és tartalmas programot állítottak össze. A látogatókat körbevezették a Gerenday Közösségi Házban, a Dunamente Ökocentrumban, felfedezték a turisták körében nagy népszerűségnek örvendő Búzás-hegyi sétautat, megtekintették a közelében található református templomot, sőt a pincéknél még megkóstolhatták a helyi borokat is.

Július végén megtartották a viszontlátogatást, a vendéglátók színvonalas programokkal kedveskedtek a lábatlani csoportnak: megismerkedhettek a kecskédi művelődési házzal és az ottani templommal, emellett kiállításon és a nap fénypontjaként lovas bemutatón is részt vehettek. Teller Péter polgármester megjegyezte, örülnek annak, hogy megismerkedhettek Kecskéd lakóival, akikkel a jövőben szorosabbra szeretnék fűzni a kapcsolatot.

Segít a megye

A Vértesaljáról érkezett Kecskéd küldöttségét fogadta Lábatlan a megyei önkormányzat által létrehívott megyeiidentitás-rendezvény keretében. A páros találkozó programjának első helyszíne egy megyei érték, a Gerenday Közösségi Ház és Kert épülete volt. A Szivárvány tánccsoport bemutatója után megtekintették a közösségi házat és a hozzá tartozó arborétumot, valamint a város tavaly átadott új büszkeségét, a TOP-forrás segítségével létrejött Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpontot. A városnézés során meglátogatták a másfélszázados cementgyártás történetét bemutató Holcim emlékházat, a református templomot és a Búzás-hegyi sétautat. A program záróakkordjaként a találkozó résztvevői a Teller pince boraival ismerkedtek. A lábatlaniak július utolsó napján viszonozták a látogatást Kecskéden.

Az összeállítás a Lábatlani Önkormányzat támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában