fejlesztés

2021.08.12. 07:18

Az oroszlányi múzeum élményparkját minden bányászcsaládnak látnia kell

Újabb látványos mozzanatához érkezett az oroszlányi Bányászati Múzeum felújítása: hivatalosan is felavatták szerdán az intézmény területén lévő tematikus élményparkot. Ezáltal nyomon követhető a szén erőműig tartó útja.

Wágner Zsanett

Újabb látványos mozzanatához érkezett az orosazlányi Bányászati Múzeum felújítása: felavatták az intézmény területén lévő tematikus élményparkot.

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

A tervek szerint egy év múlva ilyenkor már a teljesen felújított Bányászati Múzeum fogadja látogatóit. A terület négy évvel ezelőtt kezdődő fejlesztésének jelenlegi állapotát ismertették a helyszínen. Az eseményre meghívták a sajtó képviselőin túl az érintett feleket és a településvezetőket.

– Ügyek, projektek, fejlesztések csak úgy tudnak megvalósulni, ha szívügyként tekintünk rájuk – kezdte beszédét Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, aki két szakember érdemeit nem hagyhatta említés nélkül. Egyikőjük Mike István intézményigazgató, a másik pedig Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója. Ő konferálta fel a nettó 650 millió forintból megvalósuló projektet, amelynek révén turisztikai bemutató- és fogadókörnyezet jön majd létre.

A Vértes turisztikai tevékenységeinek összehangolása az Oroszlányi Bányászati Múzeum komplex fejlesztésével című projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával valósul meg, az oroszlányi önkormányzat és a Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft. nyertes pályázatának köszönhetően.

A bányász
Fotó: D. I. / 24 Óra

A fejlesztés „kisebb” mérföldköveket is tartalmaz. A fogadóépület, a rendezvénytér és a faléz energetikai megújításán kívül interaktív elemekkel is bővül a komplexum. Lesz kasszimulátor, mobilapplikáció segítségével körbejárható tárlat, de tematikus élménypark is. Mielőtt azonban átvágták volna Az Esterházyak nyomában, Galántáról Oroszlányba című, nemzetközi együttműködést hirdető projekt nemzeti színű és bányász szalagját, további fontos momentumok hangoztak el a tájékoztatón. Például az, hogy az Esterházy-család nevéhez fűződik a bányászat elindulásának kezdete, ami a megvalósítás ötletét adta. Lazók Zoltán oroszlányi, valamit Peter Paška galántai polgármester azt hangsúlyozta: tartalommal kell megtölteni az intézményt.

Turisztikai fejlesztés

Olyan turisztikai fogadókörnyezet alakul ki, mely nemcsak a Bányászati Múzeum, hanem a környék nevezetességeinek elérhetőségét, bemutatását is elősegíti, kiinduló vagy végpontja lehet számos kerékpáros vagy gyalogos túrának. Remek példája a térséget összekötő turisztikai fejlesztésnek. A múzeum fejlesztésével párhuzamosan fut a Majki Kamalduli Remeteség felújítása. A közelben találhatók a vértesszentkereszti apátság romjai, közeli csatlakozást biztosítanak a kerékpárúthoz, amely lehetővé teszi a Duna megközelítését. A fejlesztést finanszírozó határozatot a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában