beruházás

2021.08.17. 19:00

1,1 milliárdból újul meg a gyermekáldást várók vértessomlói kegyhelye

Örömhír a településen élőknek és az ide érkező zarándokoknak: egyházi fejlesztésekre nyert állami támogatásról tartottak sajtótájékoztatót a vértessomlói Sarlós Boldogasszony Templomban. Az 1,1 milliárd forintos összegből széles körben újulhatnak meg a falu egyházi helyiségei.

Raffael Veronika

Czunyiné dr. Bertalan Judit, Spányi Antal és dr. Soltész Miklós a Sarlós Boldogasszony Templomban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A kormány gazdaság fejlesztésének érdekében nyújtott támogatásából megújul a falu kegyhelye. A projekt tájékoztatóján ünnepi beszédet tartott Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki elmondta: a kegytemplom környéke, és a hozzá kapcsolódó egyházi infrastruktúra is fejlődik.

A támogatás két részletben, egy 500 és egy 600 millió forintos egységben érkezik a munkálatokra, melyek által kiemelt részben a nyári nagybúcsú infrastruktúráját fejlesztik, így egy teljes mértékű tereprendezést, valamint egy vizesblokk kiépítést végeznek majd.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, Spányi Antal és dr. Soltész Miklós a Sarlós Boldogasszony Templomban
Fotó: Z. I. / 24 Óra

A kegytemplom magas szintű megújulása és restaurációja szintén a projekt fontos részét képezi. A kápolnában található ugyanis egy 1730-as években készült barokk freskó, melynek feltárását és rendbetételét folytatják, emellett a templom állagának megóvásához szükséges munkálatokat is végeznek: a tetőszerkezet javítása mellett a mellékoltárok és a szószék is renoválva lesz.

Amennyiben a költségvetés engedi, a falu közepén lévő plébánia is felfrissülhet, melynek részeként egy zöld energiahasználatra való áttérés, illetve egy zarándokszállás építése valósulhat meg. A faluközpontban álló kápolna is megújulhat.

A templom falán látható fémszívek azoknak a pároknak a háláját jelképezi, akik itt imádkoztak gyermekáldásért
Fotó: Z. I. / 24 Óra

Az eseményen Spányi Antal, a székesfehérvári egyházmegye püspöke is megosztotta gondolatait, aki kiemelte: a somlóiak kegyhelye fontos az egyházmegye számára, hiszen ez a gyermekeket várók zarándokútja, ide jönnek azok a párok, akiket még nem ért el a gyermekáldás.

Fontos csomópont

A fejlesztéseket az is indokolja, hogy fontos zarándokutak is keresztezik a települést. Például a Mária-út Csíksomlyótól Máriazellig. Nagy esemény a nyári nagybúcsú, Sarlós Boldogasszony ünnepe, valamint az őszi búcsú Szent Márton ünnepe is. Ilyenkor több ezren zarándokolnak el a faluba, s gyakran ezerötszázan imádkoznak egyszerre, így sok embert szolgálhatnak ki a fejlesztések. A sajtótájékoztatón jelen volt Igó István polgármester és Visnyei László plébános, valamint Hartdégen Márton, a Vértessomlói Római Katolikus Plébánia világi elnöke is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában