zöldségárak

2021.07.30. 13:50

Egy ezresből már nem jön ki a lecsó a tatabányai piacon, ha...

A változékony időjárás miatt elszabadultak a gyümölcs- és zöldségárak a piacokon. Utánajárt, hogy a hagyományos nyári ételért, a lecsó elkészítéséért mennyire mélyen kell zsebbe nyúlni.

Wágner Zsanett

A változékony időjárás miatt elszabadultak a gyümölcs- és zöldségárak a piacokon. Megnéztük, mennyibe kerül most egy lecsó összedobása.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

– Ezer forintból kész is van a családi lecsó – mondja, miközben térül-fordul az egyik vásárló a tatabányai piacon és szorgalmasan pakolja a kosárba a paradicsomot és a paprikát. Többnyire erre a két alapvető hozzávalóra gondolhatott, mert gyors fejszámítást végezve ennél borsosabb árat kérnek a kofák a hozzávalókért. Azt tapasztaltuk, hogy akár az összeg kétszeresét is elkérhetik, ha a zsírt és a hagymát is hozzászámoljuk az árhoz, ráadásul megspékeljük az ételt tojással és egy kis füstölt kolbásszal is, csak az íze kedvéért.

Azt is szem előtt tartva, hogy azért ma már egyre gyakrabban kerül egyéb összetevő az ételbe vagy az ételhez köretként.

– Hol van már az egyszerű lecsó tarhonyával vagy nokedlivel? Manapság egyre többen keresik a cukkinit, a padlizsánt, de a kapros-rizses és a csicseriborsós lecsó is többek asztalára kerül – ezt már Orosz Dezsőtől tudjuk meg, a tatabányai piac egyik árusától. Dezső szavainak hitelt ad 28 éves szakmai tapasztalata. Szerinte a szélsőséges időjárás az áremelkedés okozója.

Tizenhét százalékos az áremelkedés

Egyelőre még nincsenek pontos információk arról, országosan mekkora kárt szenvedtek el a szabadföldi zöldségek a viharok és a heves esőzések következtében. Néhány mélyebb fekvésű területen megállt a víz, itt az a kérdés, hogy mennyi ideig marad a területen, mert ha hamar levonul, akkor kisebb lesz a kár – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A szakmai szervezet szerint is fontos lenne a belföldi fogyasztás növelése, ennek a törekvésnek azonban gátat szabnak a magasan szárnyaló árak. A paprika jelenleg 480–600 forintos kilónkénti áron kapható. A paradicsom 580–700 forint, míg a hagyma 280–350 között mozog. A KSH adatai szerint egy év alatt 17 százalékkal emelkedtek a zöldségárak.

– Évről évre egyre kiszámíthatatlanabb a klíma, a hirtelen jött esőzéseket felváltja a tikkasztó hőség. Nézze meg ezeket a paprikákat – mutat a tökéletesnek messze nem mondható zöldségekre és megvonja vállát, nem tud mit tenni. Azt mondja, hiába a friss áru, mégis viseletesnek tűnik a hirtelen jött szárazság miatt. Lassan itt az igazi lecsószezon, az ár akkor biztosan kedvezőbb lesz, addig azonban marad a paprika 480-as kilónkénti ára, a paradicsomé pedig az 580 forint.

Elmondja azt is, a kofáknak a vártnál nagyobb konkurenciát jelentenek manapság a gyorséttermek vagy a menüt kínáló vendéglátóegységek. A pandémia hatása ugyanis nem tűnt el nyomtalanul, hirtelen megváltoztak a fogyasztói szokások. Az árusok szerint néhány évvel ezelőtt még vásárlóktól hemzsegett a piac délelőttönként, most már inkább a hétvégén állnak sorba friss gyümölcsökért és zöldségekért. Egyöntetűen azt mondták, nem látni a pangás végét és azt sem, mikor térnek vissza az igazi vásárlók.

Továbbá az is rejtély, hogy 900–1500 forintos menüár helyét mikor veszi vissza újból a gazdaságosabb otthoni „menza”.

Orosz Dezső azzal viszont egyetért, hogy gyorsan és viszonylag kis erőbefektetéssel hozzá lehet jutni az előre megrendelt ebédhez, de annak sosem lesz olyan íze, mintha a mi konyhánkban főtt volna. Az már más kérdés, megéri-e a főzőcske, mert az alapélelmiszerek ára is jóval magasabb, mint az előző év hasonló időszakában volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában