fontos tudnivalók

2021.07.18. 17:09

Kinek jár jogi segítségnyújtás? – Az esztergomi ügyvéd mindent megválaszol

Akár minden nap kerülhetnek olyan helyzetbe az emberek, hogy különféle ügyekben jogi segítségnyújtást kérjenek. Arról kérdeztük dr. Ilosvai Gábor ügyvédet, munkajogi szakjogászt, hogy kitől, mikor és hogyan kaphatnak.

Mórocz Károly

Forrás: Beküldött

Fotó: MITTER BALAZS

A jogi segítségnyújtásról a 2003. évi LXXX. törvény rendelkezik. A segítségnyújtás lényege röviden, hogy az arra jogosult ügyfél az állam támogatásával tanácsadást, vagy polgári peres, közigazgatási eljárásokban jogi segítséget kap valamelyik jogi segítő ügyvédről.

– Gyakran kérdezik tőlem és a kollégáimtól, hogyan lehet igényelni a jogi segítségnyújtást – mondja a szakjogász. – Az illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani az erre irányuló kérelmet. Ebben meg kell jelölni azt, hogy a segítségnyújtás milyen módját igényli az ügyfél. A kérelmező például folyamodhat támogatásért tanácsadásra, vagy kérhet folyamatban lévő peres, vagy közigazgatási eljárásban pártfogó ügyvédi képviseletet. Fontos tudnivaló, hogy a kormányhivatal az elbírálása során figyelembe veszi a kérelmező jövedelmi, vagyoni viszonyait. A támogatásnak két formája van. Az egyik esetben az állam vállalja a teljes költségét az ügyfél helyett, a másikban pedig csak előlegezi a költségeket, amit majd az ügyfélnek a támogatás igénybevétele után, általában egy éven belül vissza kell fizetnie az államnak.

– A kormányhivatal határozatban dönt arról, hogy a jogi segítségnyújtást milyen formában engedélyezi – folytatja dr. Ilosvai Gábor. – Ezen határozat birtokában lehet igénybe venni a jogi segítő ügyvéd munkáját. A határozathoz minden estben mellékelik segítségül az adott megyében ilyen tevékenységet ellátó ügyvédek listáját is. Ezután következik a gyakorlati rész. A határozat birtokában fel kell keresni a kiválasztott jogi segítőt. Tanácsadás esetében a jogi segítő szóbeli tanácsot ad, okiratokat tanulmányozhat, különféle kereseteket, perbeli iratokat, beadványokat szerkeszthet. Lényeges, hogy ezekben az esetekben a jogi segítő nem képviseli az ügyfelet, így az iratokat az ügyfélnek a saját nevében kell beadnia. Amennyiben a jogi segítség valamilyen peres vagy közigazgatási eljárásra vonatkozik, úgy a jogi segítő pártfogó ügyvédként jár el. Ebben az esetben az ügyfél a határozat mellé egy meghatalmazást kap az adott ügyhöz, amit a pártfogó ügyvéd elfogad és benyújt a bíróságra vagy a közigazgatási szervhez.

– A pártfogó ügyvéd ilyenkor teljes jogkörrel képviseli az ügyfelet a törvény szabályai szerint – hangsúlyozza a munkajogász. – A képviselet az eljárás jogerős befejezésig tart. Nem utolsó sorban érdemes tudni azt is, hogy a kiválasztott jogi képviselő nem köteles az ügyet elvállalni, ebben szabad döntése van. A törvény pontosan szabályozza, hogy milyen jövedelmi viszonyok mellett lehet igénybe venni a jogi segítségnyújtást. Fontosnak tartom azt is, hogy a törvény meghatározza, mikor kizárt a segítségnyújtás igénybevétele. Ilyen eset, ha már az ügyfél az adott ügyben kapott támogatást, ha esetleg az igénylés során valótlan adatot szolgáltatott, nem fizette vissza a megelőlegezett támogatás összegét vagy rosszhiszeműen igényelte a támogatást.

Az iratok és a határidők

A jogi segítségnyújtás körében jellemzőek a családjogi ügyek. Itt például gyakran adódik olyan kérés, hogy az ügyvéd készítsen házasság felbontása iránti keresetet. – Szintén ismétlődik még a végrehajtási eljárásban előterjesztett kérelmek elkészítése – mondja dr. Ilosvai Gábor.

– Nagyon fontos, hogy amikor az ügyfél felkeresi az ügyvédet, akkor minden esetben minden rendelkezésre álló iratot vigyen magával. Hiányos iratokból az eljárás során az ügyvéd nem – vagy csak igen nehezen – tud dolgozni. Sajnos előfordult az is, hogy hiányos iratokból nem a megfelelő vagy a szükséges okirat készült. Ez egyértelműen elkerülhető lett volna, ha az ügyfél minden iratot átad. Szintén oda kell figyelni a határidők pontos betartására. A jogi segítségnyújtás igénylésére előterjesztett kérelem nem szakítja meg például a fellebbezési határidőt. Sajnos többször előfordult már az is, hogy az ügyfél már a jogorvoslati határidő letelte után jelentkezett az ügyvédnél, aki így nem tudott érdemben segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában