forog a kamera

2021.07.18. 10:22

Igazi filmes paradicsom Komárom-Esztergom megye: 50 településen forgattak már

Megyénk hetvenhat települése közül ötvenben forgattak valamilyen filmet – derül ki Cserteg István filmes kutató anyagából. A szakember hét év alatt kettőszázötven filmes alkotásra bukkant, amelyek helyszíne valamelyik Komárom-Esztergom megyei falu vagy város volt.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

Egyre gyarapodik a megyei helyszíneken forgatott filmek listája, hiszen a 76 településből 50-ben zajlott 1917 óta filmforgatás. Akkor Tata-Tóvárosban rögzített a Star Filmgyár megbízásából négy filmet Deésy Alfréd rendező. A kutatás az elmúlt időszakban új lendületet kapott.

Egy előadáson hívták fel a figyelmét a Szemtől szembe című filmre. A felszabadulás 25. évfordulójára készült alkotás elkészítésére Várkonyi Zoltánt kérték fel. A Gyermelyen forgatott film kapcsán Vég Zsigmond mesélte a kutatónak, hogy nagyapja házát egy zenélő képpel együtt vette meg egy Ördög nevű idős asszonytól az 1930-as években. A kép ötven évig lógott a konyha falán, aztán édesapja úgy gondolta: jobb helye lesz a présházban, majd kölcsön­adta a film forgatására is.

A forgatás egy része a kálvária dombon, a mostani fenyves helyén, az út jobb oldalán megépített korabeli paraszti portán zajlott. Ehhez a portához a faluból gyűjtöttek gazdasági eszközöket, ekét, eketaligát, fogasokat és egyéb eszközöket. A ház belső berendezéséhez szintén a környékről szedték össze a bútorokat – ide került a kép is, amelyet Sinkovits Imre szeretett volna megvenni.

A Házasságból elégséges című 1961-es magyar film Pilismarótra vezet. A rendező Wiedermann Károly volt. A film első perceiben látható a pilismaróti part a főszereplőkkel. A kockákon a Dömössel szembeni Szent Mihály hegy is felfedezhető.

– Összefoglaló könyv összeállításán dolgozom, ám a gyarapodó adatok halasztották a megjelenés időpontját – mondta a kutató.

– A 250 film Komárom-Esztergom megyében című könyv reményeim szerint az idén jelenik meg a József Attila Megyei és Városi Könyvtár kiadásában. Filmcímek, évszámok, rendezők, valamint megyei vonatkozások, illetve fontosabb szereplők lesznek benne összegyűjtve. Riportok is szerepelnek majd benne filmes tekintélyekkel és különleges képek is díszítik – magyarázta.

Negyven évvel ezelőtt kapott Oscar-díjat a Légy című rajzfilm készítője, Rófusz Ferenc. A vele készített interjúból például kiderül, hogyan kerül egy animációs filmbe a tatai kiskastély. Inkey Aliz fotóművész is képeket ad a kiadványhoz, aki legendás filmek forgatásán fotózta többek között Bujtor Istvánt, Latinovits Zoltánt. Szárligeti, tatabányai és esztergomi forgatások képes titkai is bekerülhetnek.

Somodorpuszta is filmes helyszínként szerepel a Fekete István művéből készült Bogáncs című filmben. Fejér Tamás 1958-ban forgatta a filmet az író közreműködésével. Több településen találtak helyszínt az alkotásnak, amely 1959-es bemutatója után európai sikereket is elért. A tény, hogy a Bogáncs című filmben Somodorpusztát említik, azt az illúziót keltette, hogy Fejér Tamás filmje Szomor mellett készült. Pedig nem: Cserteg István kutatása derítette ki, hogy a filmbéli Somodorpuszta az író Somogy megyei kötődéséhez kapcsolódik és az ottani Somodort jelenti, így aztán nem került be a Bogáncs a Komárom-Esztergom megyei filmtörténetbe.

Indulnak a filmklubok

– A megyében élőket magával ragadta a filmforgatások emléke, eredménye. A szakemberektől az előadásaimon részt vevőkig mindenki segített információkkal, képekkel, cikkekkel – mondta Cserteg István. – Százhatvan emberrel beszélgettem. A filmes megtekintéseim száma is meredeken emelkedett, és közben a Nemzeti Filmintézet archívuma is segítségemre volt, többen álltak mellém, segítették a munkámat. Az adatgyűjtést segítették a megyei filmklubok is Tatabányán, Gyermelyen és Bábolnán. Megyei ügy lett a filmek kutatása.

A járvány után ismét elindulnak a szakember filmes előadásai a megyében. Elsősorban könyvtárakban lesz lehetősége találkozni a filmek szerelmeseivel. A Van valami filmklub az intézmények nyitásával együtt indult el Tatabányán az újjáépített megyei könyvtárban. A filmklub Szabó István és Jirí Menzel rendezők barátságára tekintettel cseh és magyar filmcsemegékkel készül majd. A találkozás részleteiről a www.jamvk.hu webhelyen és a könyvtár közösségi oldalán lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában